VÀnsterpartiet Àr demokratins bÀsta vÀn

VÀnsterpartiet har gjort upp med sitt förflutna, menar insÀndarskribenten.

VÀnsterpartiet har gjort upp med sitt förflutna, menar insÀndarskribenten.

Foto: JANERIK HENRIKSSON

InsÀndare2022-12-02 07:18
Det hĂ€r Ă€r en insĂ€ndare. Åsikterna i texten Ă€r skribentens egna.

Lars Blomqvists replik ("VÀnsterpartister vÀgrar göra upp med sitt förflutna" SN 26/11) pÄ mitt inlÀgg om SD som hot mot demokratin handlar inte om Sverigedemokraterna utan om VÀnsterpartiet. Konstigt fokus, men jag kan bemöta Blomqvists uppradning av grova sakfel.

VÀnsterpartiet har gjort upp med sitt förflutna. Under Lars Ohlys ordförandetid gjordes ett antal kritiska granskningar av partihistorien. Dessa partipublikationer Àr förstÄs offentliga. LÀs dem.

Redan pÄ 1950-talet tog VÀnsterpartiet (dÄvarande SKP) avstÄnd frÄn stalinismen.

Maoism och hyllanden av Pol Pot har VÀnsterpartiet (dÄvarande SKP och VPK) aldrig Àgnat sig Ät. Det var ett annat parti det. (NÀrmare bestÀmt KFML som hade en före detta socialdemokrat som ordförande och som senare bytte namn till SKP, utan att det hade nÄgot med dÄvarande VPK att göra). LÀs pÄ bÀttre.

Enligt Nationalencyklopedin Ă€r kommunism en "benĂ€mning pĂ„ en rad beslĂ€ktade idĂ©er om att egendomen bör vara gemensam eller Ă„tminstone jĂ€mnt fördelat i samhĂ€llet." Jag ser inget problem i att ha sĂ„dana visioner Ă€ven om VĂ€nsterpartiet inte kallar sig kommunistiskt och jag heller inte kallar mig kommunist. MĂ„nga partier vill ha ett i grunden annorlunda samhĂ€lle. Åtminstone tidigare var ocksĂ„ till exempel Socialdemokraterna för ett ekonomiskt jĂ€mlikt samhĂ€lle till skillnad frĂ„n dagens.

De förtryckarregimer som Lars Blomqvist kallar kommunistiska kallade inte sig sjÀlva kommunistiska. De kallade sig socialistiska. De gjorde inte ansprÄk pÄ att ha uppnÄtt kommunismen. Och det hade de inte.

Vad Lars Blomqvist kritiserar Àr inte kommunism utan nÄgot annat. Han fÀktar vilt mot vÀderkvarnar i pinsam okunnighet. Samtidigt finns det verkliga hot mot grundlÀggande demokratiska fri- och rÀttigheter som Sverigedemokraterna stÄr för och som VÀnsterpartiet tar kampen mot varje dag. VÀnsterpartiet Àr demokratins bÀsta vÀn.