Vänsterpartiets pensionsreform på plats

Vi i är nu väldigt glada över att kunna presentera förbättringar för de sämst ställda pensionärerna, skriver Patrik Renfors, gruppledare Vänsterpartiet Oxelösund, Tommy Fogelberg, gruppledare Vänsterpartiet Trosa.
På bilden: Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.
Vi i är nu väldigt glada över att kunna presentera förbättringar för de sämst ställda pensionärerna, skriver Patrik Renfors, gruppledare Vänsterpartiet Oxelösund, Tommy Fogelberg, gruppledare Vänsterpartiet Trosa. På bilden: Vänsterpartiets partiledare Nooshi Dadgostar.

Insändare 9 februari 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vänsterpartiet har arbetat länge för att höja de lägsta pensionerna i Sverige och att reformera pensionssystemet så att den som går i pension får en anständig inkomst att kunna leva på.

Vi i Vänsterpartiet är nu väldigt glada över att kunna presentera förbättringar för de sämst ställda pensionärerna och att ett konkret förslaget nu är på plats. Att få till en höjning av pensionerna för denna grupp var Vänsterpartiets krav för att släppa fram Magdalena Andersson som statsminister.

Regeringen accepterade Vänsterpartiets krav och vi är nu överens om att alla de pensionärer som jobbat och slitit ska få en bättre ålderdom. Det handlar om respekt för dem som har byggt vårt land.

Nu är det klart hur många som kommer att omfattas av det garantitillägg som Vänsterpartiet har förhandlat fram. Drygt en miljon pensionärer omfattas och i genomsnitt blir det en höjning på över 750 kronor i månaden. Runt en halv miljon får maxbeloppet på 1000 kronor. 

Väldigt många har jobbat och slitit i hela sina liv, ändå blir pensionen så låg att ekonomin inte går ihop. Vi är glada att vi gjort upp om den här reformen. Nu hoppas vi att fler pensionärer får pengar kvar i slutet av månaden. Det handlar om respekt för dem som har byggt landet. Idag lever omkring 300 000 pensionärer i Sverige med låg ekonomisk standard. Det är den högsta siffran i Norden.

För Vänsterpartiet var det viktigt att börja med en förbättring för de sämst ställda pensionärerna. Men det räcker inte. Vi ser behovet av att höja även inkomstpensionerna. Det är något som Vänsterpartiet kommer att fortsätta arbeta för.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa