Sverigedemokraterna vill splittra Sverige

Insändarskribenten anser att Sverigedemokraterna vill splittra Sverige. På bilden SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Insändarskribenten anser att Sverigedemokraterna vill splittra Sverige. På bilden SD:s partiledare Jimmie Åkesson.

Foto: TT

Insändare2024-01-04 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Den 29 december hade SD:s ordförande tillsammans med tre lokala SD-företrädare en debattartikel som inte kan tolkas på annat sätt än att de återigen angriper muslimer.

Låt mig först säga att jag är den förste att ta upp kampen mot all form av extremism. Oavsett om den kommer från islamister, nazister, höger- eller vänsterextremister eller fundamentalister från såväl den kristna som judiska kyrkan. Men SD inriktar sig återigen mot islam och muslimer. Visserligen skriver de i debattartikeln att det är islamister och hatpredikande imamer som de vänder sig emot. I den delen kan jag dela deras uppfattning. Men då ska man komma ihåg att samma sorts kritik mot andra rörelser och organisationer aldrig ifrågasätts av SD. Om man dessutom påminner sig om vad ledande SD-företrädare framhäver (och inte framhäver) gång på gång, så ser man mönstret. Exempelvis när man uppmanar knasbollar att bränna ännu flera koraner, eller som när Björn Söder och Richard Jomshof påstår att islam är avskyvärd religion.

Följderna av deras agerande har vi redan sett. Antalet mordbränder mot moskéer har ökat, svenska flaggor bränns både i och utanför Sverige. Svenska beskickningar utomlands stormas och förstörs. Svenska varor bojkottas i vissa länder. Svenskar utomlands utsätts för hot och mördas. Senaste förslaget som man nu presenterat är att riva moskéer. Den som inte ser sambanden är naiv.
Att det finns kopplingar mellan SD/SD-företrädare och högerextrema krafter är redan känt. Jag väntar med spänning på den dag då SD tar lika starkt avstånd från vad högerextremismen sysslar med, som vad galna islamister gör.