Var är de fina lättillgängliga promenadstråken i Trosa

Invigningen av det nya promenadstråket genom flera av Nyköpings populära strövområden lockade folk.

Invigningen av det nya promenadstråket genom flera av Nyköpings populära strövområden lockade folk.

Foto: Linnea Lind

Insändare2022-09-07 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Dagens goda nyhet i SN 5/9 är invigningen av det nya promenadstråket i Nyköping. Kommunalrådet klipper band och glada uppskattande människor premiärvandrar hela eller delar av den 9 kilometer långa promenadvägen trots regn. Vägen Norra strandparkspromenaden går genom olika stadsnära naturområden och vid stränder har bänkar för vila samt grillplatser iordningställts står det i artikeln. Jag ska snarast bege mig dit och njuta.

Jag som bor centralt i Trosa frågar mig; var har vi motsvarande promenadvägar i Trosa eller Vagnhärad? I Nyköping kostade 9 km cirka 900 000 kronor att utrusta, i Trosa har vi inte en enda kilometer med den standarden. Gångvägen från västra hamnen till Näktergalslunden utmed fjärden på cirka 800 meter är uppskattad men hur många bänkar finns det? Noll. Hur många grillplatser? Noll. Hur många platser med bord för matsäck eller möten? Noll. Finns det någon annanstans?

Tyvärr inte, trots potential inte minst från hamnen till Långnäs eller Edanö till exempel. Framme vid Näktergalslunden har Allians för Trosa, som styr kommunen satt upp valaffischer med texten, Här vill vi bygga vidare på promenadvägen. Ingen skulle väl säga emot? Miljöpartiet i Trosa har motionerat om en ny kommunal plan för friluftslivet. Låt det för medborgarnas hälsa och välbefinnande bli verkstad någon gång. Allians för Trosa, lär av Nyköping, åk dit och gå 9 kilometer, bli trötta och inspirerade och grilla er en lunch ute i naturen.