Var kommer elen att produceras?

Finns någon nationell strategi för elproduktion då elanvändningen ökar kraftigt? Undrar Lars Waern, oberoende debattör.

Finns någon nationell strategi för elproduktion då elanvändningen ökar kraftigt? Undrar Lars Waern, oberoende debattör.

Foto: Johan Nilsson/TT

Insändare2021-05-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag skrev ett öppet brev, som debattartikel i SN den 6 april, till Energimyndigheten om elbehov contra elproduktion. Tystnaden är total! Varför?

Mycket energi läggs på att diskutera elledningarna! Var ska de dras fram? Ska de läggas i marken? Ska de göras som luftledningar? Däremot talas det inget om vad som ska åka i ledningarna.

30 mars genomförde Regeringen ett seminarium med de flesta berörda inom elbranschen. Inrikesminister Ygeman framförde efter mötet att elbehoven ökar så mycket den närmaste tiden att elproduktionen behöver fördubblas! FÖRDUBBLAS! Var ska den elproduktionen ske? I vintras var det brist på elproduktion! Vissa företag stängde sin verksamhet! På årsbasis har vi dock ett litet överskott där vissa delar inte är planeringsbar energi!

Vi är inte ensamma i världen där elbehoven ökar kraftigt. I övriga världen diskuteras kraftigt hur en ökad elproduktion ska kunna ske. Varför inte i Sverige? Är den potatisen alldeles för het? Då kan man fråga sig: Vems ansvar är det att se till att vi invånare i Sverige även fortsättningsvis får tillräckligt med el för att vidmakthålla en hållbar välfärd? Vill Regeringen lägga det ansvaret på ”marknaden” också? Finns någon nationell strategi för elproduktion då elanvändningen ökar kraftigt? Eller är det samma förhållanden som strategin för Coronapandemin. Saknas! Både industrin och hushållen är beroende av planeringsbar elproduktion! Frågan går fortfarande till Energimyndigheten. Beslut behövs snarast eftersom elbehoven hos industrin ökar NU!

Lars Waern, oberoende debattör