Var passar det med stora vindkraftverk?

Friden på landsbygden är borta. Nyköpings översiktsplan 2013 anger 800 meter som minsta avstånd till bostadshus, skriver Eric Häggblom.

Friden på landsbygden är borta. Nyköpings översiktsplan 2013 anger 800 meter som minsta avstånd till bostadshus, skriver Eric Häggblom.

Foto: Fredrik Sandberg/TT

Insändare2019-10-15 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Södermanlands nyheter hade i september en artikel om vindkraft skriven av TT, som handlade om att det förekommer kraftiga lokala protester där stora vindkraftverk planeras. Vindkraft anses av många vara så trevligt och miljövänligt. Så kanske det är när det handlar om små kraftverk. Men det som numera byggs är inget annat än stora industrianläggningar som tillåts förstöra vår natur på en mängd ställen. 

Vindkraftverk med en total höjd på över 200 meter är numera inte ovanligt. De placeras naturligt nog på de högsta höjderna och de öppna fälten. De partier som drivit fram att Sveriges landsbygd ska industrialiseras på de vackraste höjderna och slätterna kallar sig märkligt nog miljövänner.

I stället för att som tidigare koncentrera kraftproduktionen till ett begränsat antal platser har vi fått en utveckling som förstör landskapsbilden, kräver stora ingrepp i tidigare orörda områden, med breda vägar och söndersprängda berg. Därtill ger de stora turbinbladen ifrån sig ett vinande som hörs flera kilometer. 

Friden på landsbygden är borta. Nyköpings översiktsplan 2013 anger 800 meter som minsta avstånd till bostadshus för verk med en total höjd av 150 meter. Det räcker inte för att slippa störande ljud om man är i vindriktningen.

Sörmland har ännu sluppit nämnvärd utbyggnad av vindkraft. Må så förbli. Spåren i andra delar av landet förskräcker. Mindre vindkraftverk kanske inte är lika lönsamma som de stora, men de förstör heller inte miljön på samma sätt. Stora vindkraftverk bör förpassas till lämpliga havsbaserade platser, bortom skärgårdarna.