Har SSAB i Oxelösund liknande planer som LKAB har i norr, det vill säga att bygga små modulära kärnkraftverk i närheten av stålverket? Varför inte i Studsvik?
I lördagsintervjun i Sveriges Radio P1 den 26 november intervjuades LKAB:s vd, Jan Moström om bland annat elproduktionen. En bra och förtydligande intervju. Han säger bland annat att den energipolitik som förts hittills är långt ifrån det som behövs för att få fram de enorma mängder el som behövs bland annat för LKAB:s behov i framtiden. Han säger: ” … bara Hybrit kommer att kräva lika mycket el som halva Sveriges nuvarande förbrukning.” Hybrit är ett projekt som består av statliga gruvbolaget LKAB, stålbolaget SSAB Luleå och energibolaget Vattenfall som ska ersätta kol med vätgas i stålproduktionen. Bra, men var finns elproduktionen? Därutöver finns ju ett stort antal planerade stora företag i södra Sverige som också kommer att kräva enorma mängder elproduktion.
Det framgår vidare av intervjun att om vi ska genomföra den gröna omställningen så krävs att vi behöver producera enorma mängder elektricitet med vind, kärnkraft och solkraft förutom vattenkraft.
”Också ny kärnkraft kan vara aktuell, till exempel att bygga små modulära kärnkraftverk vid LKAB:s anläggningar, när den tekniken finns på plats.”
SSAB i Oxelösund är ju också ett företag som liksom Norrlandsföretagen avser att gå över till el i stället för kol. Då krävs tillskott på lika mycket elproduktion som Nyköping och Oxelösunds kommuner använder idag tillsammans. Var ska den elproduktionen ske?
När behovet är stort för miljön får man tänka brett och utanför boxen.