Vårdpersonal hotas bli utförsäkrade

Nu hotas vårdpersonal att utförsäkras av Försäkringskassan då den bortre gränsen närmar sig fort. Skriver Hasse Hedlund.

Nu hotas vårdpersonal att utförsäkras av Försäkringskassan då den bortre gränsen närmar sig fort. Skriver Hasse Hedlund.

Foto: Martin Mejia/AP/TT

Insändare2020-11-16 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Tyvärr har vårdpersonal drabbats av covid i stor utsträckning. Vi kan i väldigt få fall arbeta hemifrån och nu börjar konsekvenserna av första vågen drabba vårdpersonal som blev sjuka i den. De har i en del fall inte kunnat återgå till full heltid på grund av rehabilitering och att tillfrisknande inte gått så fort som Försäkringskassan bedömer att det ska ta: Nu hotas flera av utförsäkring då den bortre gränsen närmar sig fort. 

Här har personal ställt upp och arbetat med bristfällig skyddsutrustning och i vissa fall utan. Nu räcker det inte med applåder. Jag gjorde en koll i en fb-grupp med sjuksköterskor, de flesta runt omkring i landet har fått ett presentkort på 1000 kronor. Jag tycker att det är en skamlig behandling vårdpersonalen.

Socialförsäkringsministern som är ansvarig för detta, skyller på tidigare regeringar, men det har haft några år på sig att ändra detta. Det ska säkert utredas, det finns omkring 2000 utredningar redan så det lär inte hända något inom de närmaste åren. Tyvärr efter 38 år som sjuksköterska kan jag bara rekommendera att välja andra yrken än inom vården: Priset är för högt för att arbeta inom den sektorn.