Varför inte övergångsperiod för arbetskraftsinvandrare

Joakim Öhman, Centerpartiet i Oxelösund, är en av insändarskribenterna som anser att införandet av de nya kraven på arbetskraftinvandrare skötts fel. Arkivbild
Joakim Öhman, Centerpartiet i Oxelösund, är en av insändarskribenterna som anser att införandet av de nya kraven på arbetskraftinvandrare skötts fel. Arkivbild

Insändare 16 november 2023 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Paret Mammadon måste lämna sin arbetsplats på Haralds äldreboende – de har bara 22 000 kr i månaden, vardera – enligt Johan Persson, arbetsmarknadsminister, vid en intervju av Ann Tiberg 24/10 2023.

De har lärt sig svenska, har barn som går i skolan och båda arbetar inom äldrevården, i glesbygden utanför Boden. De uppfyller de krav, som fram till den 1/11 -23 gäller; giltigt pass, arbete, varken lön eller anställningsvillkoren är sämre än svenska kollektivavtal och att arbetsgivaren har tecknat de försäkringar som behövs innan anställningen påbörjas. De har även påbörjat en utbildning till undersköterskor.

Från en dag till en annan, har kravet på lägsta lön höjts från 13 000 kronor per månad till 26 560 kronor i månaden. Inga övergångsregler utan gäller alla som ansöker om arbetstillstånd och de som ansöker om förlängning av tillstånd.

Under denna ”utredningstid” får alla lämna landet. Finns inga undantag beroende på att deras yrkesgrupp ligger under det nya försörjningskravet.

Industriarbetsgivarna varnar för att regeringen tummar på den svenska lönebildningsmodellen, som innebär att lönerna förhandlas fram genom kollektivavtal. Farhågan är nu inte bara att regeringen begränsar arbetskraftsinvandringen utan också att man stegvis börjar urholka lönebildningen till att hamna i politikens händer. Vilka mer yrkesgrupper kommer drabbas? 

Enligt Johan Persson måste man vara beredd att flytta från södra Sverige till norra Sverige om det krävs för att få jobb. Men nu bor ju med paret från Azerbajdzjan i Norrland, fick jobb, bostad och betalar skatt. Vart ska de flytta och vilken kommun betalar mer i lön?


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa