Varför lämnar personalen Oxelösunds äldreomsorg?

Sjuksköterskor och undersköterskor inom Oselösunds äldreomsorg säger upp sig. Så här kan vi inte ha det, skriver två moderater.

Sjuksköterskor och undersköterskor inom Oselösunds äldreomsorg säger upp sig. Så här kan vi inte ha det, skriver två moderater.

Foto: Sandra Nordin

Insändare2022-08-01 07:26
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Det har skrivits mycket i SN om äldreomsorgen i Oxelösund. I ett pressmeddelande i juni skrevs det om missförhållanden på Björntorps äldreboende där det fanns omfattande brister i omvårdnaden av de äldre. Sju av tio anställda på en enhet flyttas till andra avdelningar.

En extern konsult anlitades för att göra en arbetsmiljöutredning. I utredningen har det framkommit att det finns brister i konsekvenstänk och utövande av yrkesrollen, att det brister i ledning och styrning i vården och omsorgen av våra äldre.

Åtgärder har vidtagits men det verkar inte bli något stopp på eländet. Det framstår fortfarande som det finnas klara brister i ledning och styrning eller varför väljer personal att lämna sitt arbete i kommunen? Viktiga uppdrag i vården såsom sjuksköterskor och undersköterskor som ska ge professionell omvårdnad, säger upp sig.

De senaste två veckorna har fyra sjuksköterskor och en undersköterska sagt upp sig. Varför då, frågas? Så här kan vi inte ha det längre. De äldre som bor på äldreboenden eller har bistånd inom hemtjänsten betalar dyrt för att få en professionell omvårdnad, hjälp och service. Det är också grundläggande för äldre med kontinuitet av personal, som väl känner till de specifika behov som den enskilde har. Men med ständigt ny personal finns inte den tryggheten. Så här får det inte fortgå. 

Vad tänker den styrande majoriteten göra åt problematiken – ni är svaret skyldiga.