Varför så mycket fel i Södermanlands nyheter

Insändarskribenten noterade ett korrekturfel på SN:s förstasida 16 april.

Insändarskribenten noterade ett korrekturfel på SN:s förstasida 16 april.

Foto: Peter Alexis

Insändare2024-04-25 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

I tidningen idag (16:e april) kan man läsa om en person som har/haft problem med sköldkörteln. I artikeln finns en förklarande ruta som förklarar skillnaden mellan hypertereos och hypotereos. På tidningens framsida står att personen har hypotereos, men i artikeln i stället hypertereos. Finns ingen korrekturläsare på SN?

För inte länge sen kunde man läsa (obs i en sk faktaruta) att ramadan skulle inledas och pågå en månad framöver när det i stället var så att ramadan skulle avslutas med en fest. Fanns ingen korrekturläsare då heller? Inte heller har jag sett någon rättelse. Finns det ingen på tidningen som observerar vad som står i den egna tidningen?

Replik från Kristina Levin, chefredaktör: Jag beklagar förstås felet som fanns i ettanpuffen (texten på förstasidan i papperstidningen) den 16 april. Vi uppmärksammade det men valde att inte rätta då vi bedömde att det var så litet eftersom allt i artikeln var rätt. När det gäller felet i faktarutan i TT-texten om ramadan så verkar ingen ha uppmärksammat felet. Därför är det inte rättat. 

Generellt är regeln att vi rättar allt som blivit fel så länge det inte handlar om enklare fel. Felet ska också upptäckas inom rimlig tid för att rättas. Att rätta fel, och göra det skyndsamt, är en del i de medieetiska regler som vi följer. Att vi rättar våra fel är en trovärdighetsfråga. 

Vi jobbar förstås hårt med att säkerställa att vår journalistik är korrekt. Vi som jobbar på tidningen är utbildade journalister, alla artiklar blir lästa av en kollega med kritiska ögon, utöver bra rättstavningsprogram i våra datorer. Sedan läser dessutom nyhetschefen texten innan den publiceras. Trots det ramlar det igenom fel ibland. Det beklagar jag.

Korrekturläsare var det dock länge sedan någon tidning hade på redaktionen i Sverige. Jag misstänker att alla gjort samma bedömning, att vi hellre behåller en reporter som skriver artiklar.