"Vargdebatten starkt löjlig och extremt populistiskt"

"Kostnaderna av vargen i förhållande till de skador som klövvilt ger är svindlande stora" skriver insändarskribenten. Arkivfoto

"Kostnaderna av vargen i förhållande till de skador som klövvilt ger är svindlande stora" skriver insändarskribenten. Arkivfoto

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Insändare2022-09-06 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Linda Lundin och Socialdemokraterna har gått i Centerpartiets vargfälla

I SN den 1 september några veckor innan valet så står Linda och landsbygdsministern och säger att flera bönder har fått avveckla sin verksamhet på grund av vargarna. Det slås upp som att vargen är det stor ekonomiska hotet mot bönder och landsbygden. Även Centerpartiet Gnesta med Håkan Ekstrand och tillsammans med Södertäljes Centerpartis företrädare Tage Gripenstam har haft liknade inspel både inför förra valet 2018 och så även inför detta val.

Kostnaderna av vargen i förhållande till de skador som klövvilt ger är svindlande stora. Enligt LRF ”i Södermanlands län var skördebortfallet för slåttervall 22 procent, ärter 32 procent, höstraps 10 procent och spannmål 8 procent. 7. Av de som odlar spannmål, trindsäd (ärtor och bönor) eller oljeväxter hade 54 procent viltskador i en eller flera grödor.”

Lägg till de skador som detta vilt ger via trafikolyckor både mänskligt men också ekonomiskt så blir vargdebatten starkt löjlig och extremt populistiskt. Jag och många andra vill ha ett naturliv som balanseras så långt det går av naturen själv. En tillgänglig och levande natur är många stolta över i Södermanland, vi alla är besökare i naturen.

Förslag: Gör det tillståndspliktigt att stödutfodra till vilt i skogarna och på så sätt reglera viltstammen.
Staten skall ombesörja tillsyn till att fårägare i vargområden skall ha godkända stängel och att dessa får också rätt till uppmontering och stängselkostnader av dessa.
Skapa en lag som kräver att hundar inom vargrevir skall vara kopplade.