Barnen i Nyköping har börjat i skolan igen. Barn som klarar skolan har större chanser i livet på otaliga sätt. Skolverket konstaterar att det finns starka samband mellan skolnärvaro, skolprestationer och psykisk hälsa. Forskning visar övertygande att misslyckad skolgång ökar risken för att senare drabbas av ohälsa, sociala problem och kriminalitet. Ändå nämner inte dagens lagstiftning skolfrånvaro som en riskfaktor i barns liv. Socialtjänsten och Socialtjänstlagen måste helt enkelt rikta ett strålkastarljus på barnens skolsituation
Lagen som styr socialtjänsten måste fånga upp alla barn som är i risk för utsatthet. Idag finns en lucka. Missbruk, spelmissbruk, kriminalitet, skadliga miljöer, mm nämns som viktiga områden att bevaka och aktivt motverka. Men inte ett ord om skolan, trots att skolan är en avgörande del av skyddsnätet vi är skyldiga dessa barn. Vi föreslår att Socialtjänstlagen utökas med uppdrag att Socialnämnden aktivt ska arbeta för att tidigt förebygga skolfrånvaro och motverka en avbruten skolgång.
Socialtjänsten måste få ett lagstadgat uppdrag att vända på varje sten och hitta alla kreativa sätt som finns för att utsatta barn ska ta sig till skolan. Efter en individuell bedömning av vad varje barn behöver ska socialtjänsten över hela landet ha resurser till stöd. Detalj för detalj, termin efter termin, krävs ett långsiktigt engagemang för barn och unga för att byta utsatthet och hopplöshet mot delaktighet och framtidstro. Detta måste Socialtjänstlagen ovillkorligt säkra. Sverige ska vara möjligheternas land för alla barn.
Varje utsatt barn i Nyköping ska ha en framtid
Socialtjänsten måste få ett lagstadgat uppdrag att vända på varje sten och hitta alla kreativa sätt som finns för att utsatta barn ska ta sig till skolan. Skriver Sofia Hallgren Remnert(L) med flera.
Foto: JESSICA GOW / TT
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.