Veganer väljer klimatosmart kors-och-tvärs-mat

Vegansk mat med bland annat ris, sojabönor och kikärter som färdats över halva jordklotet är inte klimatsmart, menar insändarskribenten.

Vegansk mat med bland annat ris, sojabönor och kikärter som färdats över halva jordklotet är inte klimatsmart, menar insändarskribenten.

Foto: JUREK HOLZER / SvD / TT

Insändare2022-11-10 06:58
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Jag har inget emot veganer eller vegetarianer men när de lägger ut dimridåer i tveksam argumentation likt signaturen Oroad mästerkock ("Bli vegan för människornas skull" i SN 3/11) blir jag själv oroad. Visserligen har Sverige en självförsörjningsgrad på cirka 50 procent men detta beror inte på att vi inte har möjlighet att föda hela vår befolkning. Det beror på att många exempelvis hellre väljer ris istället för svensk potatis. Listan kan göras lång på utländska produkter som väljs istället för inhemska. Och är det några som verkligen väljer ”kors-och-tvärs-mat”, det vill säga mat som fraktas kors och tvärs över vårt jordklot, så är det veganer med en kost som innehåller sojabönor, kikärtor, avokado, palmolja, nötter i olika former med mera. Hur klimatsmart är det?

Åter till Sveriges självförsörjningsförmåga. Ett mycket stort matsvinn är allt det foder som inte används i svenska hag- och betsmarker i den allt snabbare nedläggningen av svenskt jordbruk. Om all tillgänglig odlingsbar mark skulle användas på ett lämpligt sätt skulle det som sagt inte vara något problem med självförsörjningen. Det är även viktigt att vi slutar bygga hus och infrastruktur på bra åkermark.

Jag är själv deltidsbonde och producerar gladeligen både vegetabilier och animalier på våra marker. Och självklart låter jag markernas lämplighet bestämma valet. På åker produceras främst vegetabilier och de glada djuren får gå och beta i hagar som inte lämpar sig för att plöjas. Kombinationen av djur och spannmål ger dessutom ett kretslopp där gödsel från djuren ersätter konstgödsel på vår Krav-gård.