Vem beslutar vad, det kan man undra ...

När jag läste att sjätteklassen i Tystberga skola skulle flyttas beslöt jag mig att som ledamot för barn- och ungdomsnämnden (BUN) åka till det föräldramöte där skolorganisationen/skolledningen skulle informera vårdnadshavarna.

Insändare2018-01-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

På mötet fanns också BUN:s ordförande. De sa, att eftersom det inte fanns behörig lärare kunde inte betyg ­sättas och att rektor signalerat till skolorganisationen. Nu hade beslut fattats. Som ledamot av oppositionen tog jag till orda efter att BUN:s ordförande klargjort att han var där för att lyssna in föräldrarna.

Jag sa att inget politiskt ­beslut fattats, vilket krävs om klass ska flyttas, inga signaler har getts till BUN om situationen. Att beslut förutsätter­ en process där korten läggs på bordet och att föräldrarna i god tid ges möjlighet att ­diskutera situationen och att alternativ klargörs. Att det förutsätter en helhetslösning.

► Läs mer om turerna i Tystberga här

Nu gavs information om flytt utan att klargöra hur barnen skulle ta sig till den nya skolan.­ Föräldrarna hade all rätt att vara upprörda. Under mötet kom Nytt förslag upp som alla ställde sig bakom. Hur hade lösningen sett ut om föräldrarna bjudits in i dialog i december när ledningen gjort sitt konstaterande? ­Utkast för pressmeddelande kom. Ordförande skrev att oppositionen varit med och att jag ­tydliggjort att inget politiskt beslut fanns, vad överenskommelsen innehöll och att inga landsbygdsskolor ska läggas ned – inget av detta fanns med i pressmeddelandet.

Vem beslutar vad i vår kommun och vem är avsändare av ett pressmeddelande?

I kommunens flerårsplan står att kommunen mäter ”Hur väl medborgarna upplever de har insyn och inflytande över verksamheten”. Som Centerpartist är utgångspunkten att beslut ska fattas av dem det berör. Det bygger på en tilltro att medborgare ska inkluderas och att dialog är A och O. I frågan om Tystberga skola så ser vi med all tydlighet vad som händer när det inte sker.

Vi är trötta på att höra att det inte går att rekrytera behöriga lärare till landsbygdsskolorna. Friskolorna klarar det.

Åsa Ingårda (C) ledamot barn- och ungdomsnämnden, boende i Runtuna, med barn i Dammlötskolan

Läs mer om