Vem löser elkrisen på riktigt?

Insändare 11 september 2022 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

De enormt höga elpriserna riskerar att slå sönder vanliga människors privatekonomi och sätta företag i konkurs samtidigt som det eldar på inflationen.

Att vi i Sverige, trots ett elöverskott, tvingas betala samma priser som de länder vi säljer el till är helt orimligt. Vilket politisk parti ska lösa detta? Att de olika partierna åtminstone kommer med mer eller mindre bra förslag på hur elräkningarna ska mildras över vintern är nödvändigt, men kortsiktigt då det inte löser grundproblemet. Detta ska lösas genom att bygga fler kablar och ny elkraft, men det tar ju många år så hur ska priserna hållas nere till dess?

Och vad hindrar att den nya elen vi producerar inte fortsatt säljs till högstbjudande grannländer med elbrist? Enbart vinterkompensation kommer inte heller att räcka då elpriset slår nya rekord dagligen. Moms och elskatt borde självklart direkt minimeras permanent, men det stora systemfelet är ju marknaden och marginalprissättningen vilken innebär att dyraste kilowattimmen sätter priset för all el och att alla svenska kunder får betala samma höga pris som de utländska kunderna när vi exporterar el.

Förutom att staten vinner på detta genom enormt ökade momsintäkter så är de stora vinnarna givetvis elproducenterna som helt plötsligt kan öka sin vinstmarginal rekordartat! Att producera elen är ju inte dyrare än tidigare år. Att elbolagen tjänar storkovan medan staten kompenserar fungerar inte utan elmarknaden måste omgående göras om. Det är den enda lösningen som fungerar på kort sikt men varför är det helt tyst från våra politiska partier?


 
 
 
 
 
 
Kommentera
Ämnen du kan följa