Vem tänker på det vackra?

Ser med sorg på de nya grå husen vid Isaksdal och de vid Å-kroken. Önskar att vi åtminstone kunde anställa en vettig stadsarkitekt! Skriver insändarskribenten.
Ser med sorg på de nya grå husen vid Isaksdal och de vid Å-kroken. Önskar att vi åtminstone kunde anställa en vettig stadsarkitekt! Skriver insändarskribenten.

Insändare 16 februari 2021 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Så många hus byggs i Nyköping och de kommer att finnas i många, många år! Visst är det viktigt med infrastruktur, att utnyttja det som redan finns, tänka hållbart etc. men många människor njuter av det som är vackert, inte grå, enformiga betongklumpar utan någon grönska omkring.

Det har varit ”inne” med förtätning av städer i Sverige. Det anses på flera håll vara passerat. Nu, med pandemin och insikt när det gäller klimatförändringarna så kommer nya idéer. Man förstår att det behövs träd och grönt för svalka och rekreation nära bostaden, utan att man behöver ta bilen.

Det finns ju inte heller tillräckligt med parkeringsplatser, vare sig vid bostaden eller i centrum. Man ska också ha förskola, kunna handla det nödvändiga, mat och mediciner i närområdet, inom femton minuters gångväg.

När kommunen säljer tomter är det pengar som gäller för båda parter. Byggfirmans arkitekt är inte oberoende.Vem tänker på det vackra? Fördelen med en stadsarkitekt, förutom att hen har ett grundintresse för arkitektur och lång utbildning, är att hen har lön och inte är beroende av vad byggherrarna tycker. Fick en gång höra att kommunen anser att en stadsarkitekt sätter käppar i hjulet!

Hur kan kommunen ta ansvar för denna enorma utbyggnad av Nyköping som är en så fin gammal stad utan att anlita någon med riktig kompetens.Och varför måste vi bli en storstad?
Ser med sorg på de nya grå husen vid Isaksdal och de vid Å-kroken. Önskar att vi åtminstone kunde anställa en vettig stadsarkitekt!

Ämnen du kan följa