Vem tjänar på elpriset – och hur mycket?

"Elkonsumenterna får betala 300 miljarder kronor mer än vad det kostar att producera elen, det vill säga som övervinst" skriver insändarskribenten. Arkivfoto

"Elkonsumenterna får betala 300 miljarder kronor mer än vad det kostar att producera elen, det vill säga som övervinst" skriver insändarskribenten. Arkivfoto

Foto: Anders Wiklund/TT

Insändare2023-01-05 07:05
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Elpriset är nu mycket högt jämfört med vad det kostar att tillverka el. En typisk kostnad att tillverka el är 10-30 öre/kWh. Detta inkluderar både eventuellt bränsle och kapital samt rimlig vinst.

Detta gäller för alla sätt att producera el i Sverige såsom vattenkraft, kärnkraft, kraftvärme, vindkraft och solkraft. Denna inkomst på 10-30 öre/kWh har elproducenterna fått historiskt från kunderna och ändå gått med anständig vinst.

Enligt min beräkning/prognos får de idag 2 kronor och 30 öre per kWh i genomsnitt på ett år, det vill säga 2 kronor mer än kostnaden att producera el. Konsumtionen i Sverige är 150 miljarder kWh. Det betyder att elkonsumenterna får betala 300 miljarder kronor mer än vad det kostar att producera elen, det vill säga som övervinst. Staten får också 75 miljarder kronor mer i momsintäkt. Alla vi kunder som använder el betalar således 375 miljarder kronor för mycket på ett år.

Statens totala budget är 1 200 miljarder kronor. Överpriset på el är alltså 30 procent av statens totala årsbudget.

I förhållande till statens utgifter är elens överpris till exempel 4,6 gånger kostnaden för försvaret eller 6 gånger kostnaden för hela rättsväsendet.

Denna överkostnad, eller skall vi kalla det ockerpriser, är enorma i jämförelse med vad vi i övrigt använder pengarna till. Det är säkert den största kapitalöverföring som skett från folket till elproducenterna som skett efter andra världskriget.

Vi måste helt enkelt göra om modellen för hur el prissättes. Tills dess måste vi kompensera folket för överpriserna och beskatta producenterna för övervinsten.