Vetenskapsförnekare styr klimatpolitiken

"Bensin och diesel gynnas med en skattesänkning på 6 miljarder kronor. Utsläppen kommer att öka rejält", skriver Björn Åslund, klimatambassadör, MP Sörmland.
"Bensin och diesel gynnas med en skattesänkning på 6 miljarder kronor. Utsläppen kommer att öka rejält", skriver Björn Åslund, klimatambassadör, MP Sörmland.

Insändare 16 oktober 2023 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Majoriteten av svenskarna förstår att klimatkrisen är på allvar. Ändå driver regeringen en klimatpolitik som ignorerar verkligheten, vilket syns tydligt i budgeten.

Väl känt är att fossila fordonsbränslen får mindre inblandning av biobränslen. Bensin och diesel gynnas med en skattesänkning på 6 miljarder kronor. Utsläppen kommer att öka rejält.

Mer i skymundan är nedskärningen till klimatanpassning i regeringens budget. Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB) förlorar en tredjedel av sin budget. Detta är på tvärs mot regeringens eget expertråd för klimatanpassning, som aviserat att bidrag till klimatanpassning behöver höjas ”kraftfullt”.

Klimatanpassning handlar bland annat att om att kartlägga risker som skred och översvämning. Sådana som nyligen inträffat: Lerskredet i Åre efter kraftiga skyfall, och det stora jordskredet vid E6 nära Stenungsund. Flera myndigheter har larmat om behovet att skydda samhället för konsekvenserna av klimatkrisen.

Det är tydligt att regeringens klimatpolitik har gått i baklås trots att L, KD och M är seriösa partier med vissa klimatambitioner.

Våra misstankar riktas mot Sverigedemokraterna som ju lyckats domptera regeringen. SD ser klimatfrågan som en konspiration, som drivs av politiker som vill höja skatter och styra folks liv. Finns det utsläpp så är det snarare Kina som är skurken, resonerar SD.

Knappast vad de flesta svenskar önskar. En kraftfull klimatpolitik står högt upp på önskelistan hos de flesta. Regeringen sviker oss när man böjer sig för ett parti som blundar för vetenskap och verklighet.


 
 
 
 
 
 
Ämnen du kan följa