Vi behöver en plan för vårdcentralerna

Regionens vårdcentraler står inför stora utmaningar framöver. M tror på ett politiskt arbete med människan i fokus, där vården är både modern och tillgänglig. Skriver Maria Gilstig (M) med flera.

Regionens vårdcentraler står inför stora utmaningar framöver. M tror på ett politiskt arbete med människan i fokus, där vården är både modern och tillgänglig. Skriver Maria Gilstig (M) med flera.

Foto: Claudio Bresciani/TT

Insändare2020-10-16 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Regionens vårdcentraler står inför stora utmaningar framöver. Moderaterna tror på ett politiskt arbete med människan i fokus, där vården är både modern och tillgänglig. Vi tror att framgång nås genom samarbete och en stärkt vårdkedja där patienten är i fokus.

Tyvärr har felaktiga politiska beslut från S, VFP och C lett till en ekonomi i gungning. Det ekonomiska läget som primärvården befinner sig i bedömer vi som mycket allvarligt, och den största delen av det egna kapitalet är redan borta.

En enda nystartad regional vårdcentral har på egen hand gjort underskott på mångmiljonbelopp. Det skadar i sin tur även de andra vårdcentralerna runt om i länet då de tvingas kompensera för detta underskott. Denna ohållbara situation kramar ur allt utrymme till utveckling och kvalitetsförbättringar som finns i primärvården. Det kommer att behövas en kraftsamling för regionens vårdcentraler, för att primärvården i sin tur ska kunna nå sina mål, och där det viktigaste målet är att ta hand om patienterna. 

Vi behöver fokusera på vårdcentralernas grunduppdrag för att bland annat klara den vårdskuld som ska betas av efter den svåra pandemi som drabbat Sörmland hårt.

 Vi måste även möta och ta hand om alla de patienter och anhöriga som fortfarande lider av sviterna efter covid-19. Vi har ett stort rehabiliterande arbete framför oss, och då måste vi vara beredda och ha en plan för sörmlänningarna. En plan för hälsa, en plan för att rädda liv.