Vi bör ta hand om vårt eget bajsvatten

"Den mest prioriterade åtgärden bör vara att ta hand om vårt eget bajsvatten", skriver Oskar Sulin (V).

"Den mest prioriterade åtgärden bör vara att ta hand om vårt eget bajsvatten", skriver Oskar Sulin (V).

Foto: Helene Wahlström

Insändare2022-09-01 22:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Viveka Larsson och Patrik Waldenström från Sillen och Långsjöns vattenråd frågar i SN hur Gnestas partier vill göra Frösjön badbar och stoppa utsläppen i Sigtunaån.

Frågorna är högst relevanta. Vänsterpartiet önskar att badplatsen vid Frösjön ska bli badbar, men vi behöver också tala klarspråk. Gnestas styre har under många år misskött kommunens anläggningar för vatten- och avlopp. VA-enheten är underfinansierad – prognos 2022 är underskott på 10 miljoner och ledningsnätet är eftersatt. Vad sökandet av källan till bakterierna vid Frösjöbadet kostat vet vi inte.

Behovet att ersätta reningsverket har varit känt länge. För många år sedan togs ett principbeslut om att koppla Gnesta till Himmerfjärdsverket. Våren 2020 beställdes en förstudie som ännu inte har presenterats. Dåvarande kommunalrådet Johan Rocklind (S) förklarade för över ett år sedan att samtal pågick med ägaren SYVAB. Sedan blev det knäpptyst.

Vi vill stärka VA-enheten och söka samarbete med andra kommuner för att bygga en hållbar organisation som kan hantera Gnestas utmaningar. Frågan om reningsverk måste snabbt få en långsiktig lösning. Vi vill också se satsningar på att säkra rent vatten i kommunens sjöar och vattendrag – men när vissa partier lovar en snabb lösning för badvattnet finns skäl att vara skeptisk.

Den mest prioriterade åtgärden bör vara att ta hand om vårt eget bajsvatten. Om vi inte klarar det, hur ska vi då klara att ställa om samhället och bygga ett hållbart Gnesta och Sverige?