"Vi fokuserar på rabatter för unga och studenter"

"Vi ser kontinuerligt över och utvecklar biljettsortimentet och vi har inlett en utvärdering av dagens villkor", svarar Mälardalstrafiks pressansvariga på kritiken om höjda biljettpriser.

"Vi ser kontinuerligt över och utvecklar biljettsortimentet och vi har inlett en utvärdering av dagens villkor", svarar Mälardalstrafiks pressansvariga på kritiken om höjda biljettpriser.

Foto: Rebecka Jonsson

Insändare2021-12-16 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till insändare den 14 december: ”Ockerpriser på tågbiljetter”.

Resenärerna i Sörmland och övriga Mälardalen har fått mycket bättre tågtrafik de senaste åren – fler avgångar att välja emellan och nya, moderna dubbeldäckartåg. Detta tack vare den historiska satsning som regionerna i Stockholm-Mälardalen står bakom.

Mälardalstrafik, som ansvarar för biljetter och priser, har valt ett enkelt biljettutbud och infört fasta priser. Detta för att du alltid ska veta vad det kostar att resa med Mälartåg, oavsett om du köper resan samma dag eller dagen innan. Vi tror att det ska göra det bättre för fler och få fler att välja tåget. 

Till skillnad från SJ som haft en stor biljettflora och en kommersiell efterfrågestyrd prissättning – rörliga priser – har vi valt att inte behålla sista minuten-biljetter för exempelvis pensionärer eller ”boka tidigt-rabatt”, som SJ haft och som insändarskribenten använt sig av. I stället fokuserar vi på rabatterade priser, cirka 25 procent, för unga målgrupper och studenter. 

Men självklart ser vi kontinuerligt över och utvecklar biljettsortimentet och vi har inlett en utvärdering av dagens villkor.  I grunden är alla biljetter på Mälartåg subventionerade, eftersom det är samhällsfinansierad regionaltågstrafik, så insändarskribenten kan känna sig trygg med att biljettintäkterna inte går ner i Mälartågs kassavalv. Vi hoppas att även framöver få välkomna både gamla och unga – och alla däremellan ombord!