Vi måste hävda skolgårdarna i Släbro och Oppeby!

Varje dag tänker jag på hur illa Nyköpings kommun planerar att exploatera skolområdet i Släbro och Oppeby.
Skriver insändarskribenten.

Varje dag tänker jag på hur illa Nyköpings kommun planerar att exploatera skolområdet i Släbro och Oppeby. Skriver insändarskribenten.

Foto: Henrik Witt/Sandra Nordin

Insändare2021-02-12 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Varje dag tänker jag på hur illa Nyköpings kommun planerar att exploatera skolområdet i Släbro och Oppeby.

I 25 år har den nya skolan förhalats och när det äntligen verkar hända något visar det sig att barnens allmännyttor kommer försvinna. Katastrof!

Bostäder på grusplanen och på den gamla skolgården och en minimerad utomhusmiljö för eleverna samtidigt som elevantalet i låg och mellanstadiet växer. 

Även boende i området har behov av och använder detta rekreationsområde Just nu är skridskoisen spolad på platsen och mängder av familjer njuter tillsammans. Det är den enda spolade isen i Nyköpings tätort på den västra sidan om E4. Men om kommunen får bestämma så är det på lånad tid. Så bra ska uppenbarligen inte kommande generationer få ha det.

Det är vansinne att bygga bort dessa allmänna ytor. 

Att inskränka våra barns möjligheter att röra sig utomhus i skolmiljön, det tar priset. Det är ett lågvattenmärke över Nyköpings kommuns partiska förhållningssätt mellan olika områden i staden. 

Där beslutsfattarna bor, där satsar man och visar vördnad. Men i andra områden så kör man över barn och ungdomar och de skattebetalare som valt att bo där. 

Vi äger självklart rätten att ha en fin skola i närområdet. Men om en ny skola kommer på bekostnad av utomhusmiljön, då är det korruption och pengar som styr, snarare än våra skattemedel och behoven av att planera utifrån skattebetalarnas och kommande generationers folkhälsa.

Vet hut Nyköpings kommun! Ni borde skämmas! Så här får ni inte göra. Det är planeringsmässigt övervåld på ett väldigt väl fungerande område. Med stor negativ påverkan på kommande generationers möjlighet till friskvård och folkhälsa utan krav på prestation. Kommunen måste tänka helt om kring dessa fantastiska offentliga friluftsområden som riskerar att helt försvinna. Det är en stor, stor sorg att Nyköpings kommun inte inser värdet av dem.