Vi måste skydda och värna skolgården i Släbro!

Vi måste skydda och värna skolgården i Släbro! 
Skriver Martin förälder till skolbarn och boende i närområdet.

Vi måste skydda och värna skolgården i Släbro! Skriver Martin förälder till skolbarn och boende i närområdet.

Foto: Henrik Witt

Insändare2020-08-29 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Visst hör vi som bor i områdena Oppeby, Släbro, Harg, Hagalund, Krikonbacken och Oppeby Gård rykten om ny skola i Släbro. Visst hör vi befintliga skattebetalare i dessa områden rykten om bostäder på den attraktiva skolgård som idag tillhör kommunen, skolan, allmänheten och barnen. Visst känner vi i området att förtätningen drabbar våra och barnens levnadsvillkor när grönområden försvinner. Visst känner vi att skolans fysiska roll i det offentliga rummet marginaliseras. 

Visst förstår vi att våra möjligheter att röra oss över öppna bilfria ytor under kvällstid försvinner när förtätning sker. Visst kommer vi inte att kunna ta en promenad med barnen till det stora offentliga skolparksområdet och ha det bra på kvällarna. Visst blir friluftsdagarna och fritidsverksamheten utomhus svårare att planera. Visst kommer Oppebylöpet inte få plats på de nya förminskade ytorna. Visst kommer nya boenden i det förtätade området att irritera sig på dagens ungdom. Visst kommer djurlivet i ån att ta stryk. Så vart ska vi ta vägen med det liv vi lever? Vi ska bo i våra bon och betala vår skatt. Men vi måste ju kunna leva under tiden. Barnen och ungdomarna måste få leva och utvecklas. Och röra på sig. Utomhus. Tillsammans. Spontant. 

Tänk på det Nyköpings kommun. Innan ni för alltid fattar beslut om att fördärva eller skydda en helt fantastisk friluftsanläggning. En anläggning för barn som under 1900-talet byggdes i det som då kallades för Släbroparken. En park som blev en fantastisk, och av barnen älskad, skolmiljö och skolgård, men som sedan länge hotas av vinstintressen och iver att förtäta.