Vi ska ha hållbara scheman inom sociala omsorgen

Det pågår en satsning att ge vårdbiträden möjlighet att utbilda sig till undersköterska på arbetstid, skriver vård- och omsorgsnämndens ordförande.

Det pågår en satsning att ge vårdbiträden möjlighet att utbilda sig till undersköterska på arbetstid, skriver vård- och omsorgsnämndens ordförande.

Foto: Bertil Ericson / TT

Insändare2021-06-29 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Schemaläggningen för personalen inom den sociala omsorgen i Nyköpings kommun har uppenbara brister. Ett samlat grepp för en likvärdig schemastruktur har inte gjorts inom divisionen socialomsorg (DSO) på många år. Nu gör vi det utifrån faktorer som sjukfrånvaro, mängden timvikarier, övertid, efterlevnad av lagstiftningen, samt utifrån arbetet med heltid som norm och avskaffandet av delade turer.

 Alla uppräknade faktorer är viktiga för att Nyköpings kommun ska bli en attraktivare arbetsgivare och för att skapa ett mer hållbart arbetsliv. 

Vi behöver ha rätt person på rätt plats vid rätt tid med rätt kompetens. Det kommer att leda till ökad kvalitet för de som är i behov av omsorg och för att medarbetare ska trivas och orka med sitt arbete. 

”Projektet för likvärdiga scheman” är tillsatt och arbetar nu med ett samlat grepp och ska under innevarande år arbeta med att hitta en schemaläggning som är hållbar.

Parallellt med schemaarbetet pågår satsningen att ge vårdbiträde möjlighet att utbilda sig till undersköterska på arbetstid. Det är en viktig satsning som ger medarbetare större trygghet och ökad kompetens som leder till större tillfredställelse i arbetet och kvalitetshöjningar i den sociala omsorgen.