Även i tuffare tider behövs samhället på landsbygden

"Vi vet att det är oerhört viktigt att våra tätorter som Råby, Buskhyttan och Ålberga har en skola" skriver insändarskribenterna. Arkivbild

"Vi vet att det är oerhört viktigt att våra tätorter som Råby, Buskhyttan och Ålberga har en skola" skriver insändarskribenterna. Arkivbild

Foto: Marcus Langbrandt

Insändare2024-05-11 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vid den senaste prognosen för Nyköpings kommuns ekonomi framkom det att tuffare tider väntar oss. Lån som tagits för att betala för investeringar ska läggas om och precis som för så många hushåll blir de nya räntorna mycket högre.

Det är inte bara högre kostnader för lån som oroar. Flera av våra nödvändiga investeringar har svårt att hålla budget. Inte minst arbetet med resecentrum som i prognosen blir över 160 miljoner dyrare än budgeterat. Till detta tillkommer investeringar som inte kommunen behöver göra, men där styret valt att kommunen själva ska ta risken i stället för att låta en entreprenör göra jobbet. Exempelvis att köpa in sex nya sopbilar som kostar 30 miljoner och kräver nya anställning av åtta personer.

Så kostymen blir större samtidigt som kostnaderna ökar. Då behöver man prioritera för att ha råd. Precis som hushållen har fått prioritera de senaste åren. Men det gäller att prioritera rätt och slå vakt om det som är kommunens kärnverksamhet. Tyvärr vet vi att det är just i kärnan det kan locka att dra ned på kostnaderna. Att stänga mindre skolor är ofta lockande då förhoppningar om stordriftsfördelar blir vanliga. Våra barn ska dock inte betala priset för att politiken inte vågar prioritera bort annat som kanske är mer lockande att satsa på.

Lika viktigt är det att vår äldreomsorg finns kvar utanför centralorten. Vi vet likväl att det även kan locka styret av en kommun att lägga ner äldreboenden som anses vara på ”landet”. Alla vill inte bo i stan på ålderns höst, precis som inte alla vill bo i stan mitt i livet. Självklart ska vi fortsätta ha äldreboenden i Aspa, Nävekvarn och Jönåker även när tiderna är tuffare ekonomiskt.

Låt oss se till att prioriteringarna blir rätt genom att vara fullt fokuserade i arbetet med att inte bara ha kvar, utan även utveckla, vår kärnverksamhet såsom skolan och äldreomsorgen.