Vilken blir nästa diagnos att ta bort?

Insändare2023-07-21 06:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik på insändare i SN 10/7 om missbruksarbete. Håller med insändaren om mycket. Bup och Bris får inte glömmas bort i det strategiska och långsiktiga arbetet med ungdomar. Att ha neurologiska funktionsnedsättningar som ADHD med mera innebär en ökad risk att hamna i brottslighet och droger. Särskilt då för personer utan utredning.

Dessa funktionsnedsättningar ska tas på största allvar. Den syns inte alltid utanpå den drabbade. Därav är det väldigt komplext och svårt att förstå. Därför måste personal runt de här personerna ha erfarenhet och framförallt utbildning. Utan detta kastar vi ut dessa personer i kriminalitet, droger och allt vad det innebär för den enskilde och anhöriga. Blir då absolut inget strategiskt och långsiktigt arbete för socialtjänst, skola med mera. Personalen slår knut på sig själva. Personen får leva med ständig ångest och ett destruktivt liv.

Ett TV-program handlade om en önskan att få bort sin diagnos ADHD med mera, och därmed få bort den ur sina journaler. För mig som anhörig är detta omöjligt. Vilken skulle då bli nästa diagnos att få bort ur journaler?