Vill ha avgiftsfri kulturskola – en jämlikhetsfråga

"Det är inte tjockleken på plånboken som ska avgöra om man har möjlighet att ta del av kulturskolans utbud", anser insändarskribenten. Arkivfoto

"Det är inte tjockleken på plånboken som ska avgöra om man har möjlighet att ta del av kulturskolans utbud", anser insändarskribenten. Arkivfoto

Foto: Henrik Montgomery/TT

Insändare2022-06-17 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Vänsterpartiet i Nyköping vill ha en avgiftsfri kulturskola där alla barn är välkomna.

I Degerfors införde en avgiftsfri kulturskola och man kunde se att deltagandet ökade. Andra kommuner som också valt att införa en avgiftsfri kulturskola är Boden, Bräcke, Hudiksvall, Härjedalen, Luleå, Orsa, Ragunda, Skinnskatteberg, Strömsund, Svenljunga, Sundsvall, Åre, Älvkarleby, Örnsköldsvik och Östhammar. I Flen blev det rusning till kulturskolan efter att den blev avgiftsfri.

Jag tycker att Nyköping ska ansluta sig till denna växande skara av kommuner. Det här en jämlikhetsfråga. Att ta ut avgifter är inte att tillhandahålla lämpliga och lika möjligheter till kulturell och konstnärlig verksamhet som barnkonventionen, som nu är lag i Sverige, framställer.

Det är inte tjockleken på plånboken som ska avgöra om man har möjlighet att ta del av kulturskolans utbud eller inte. En avgiftsfri kulturskola är också i allra högsta grad en kulturfråga. Att ge fler barn och unga möjligheten att upptäcka kulturen och musiken och möjligheten att utveckla sina intressen bidrar till ett rikare kulturliv större integration i hela Nyköping.