Vindkraft till havs - något att vara stolt över!

 Moderna vindkraftverk, liksom de som planeras att förläggas i Oxelösund, producerar el även vid lägre vindhastigheter. Skriver Charlotte Unger Larson 
vd, Svensk Vindenergi.

Moderna vindkraftverk, liksom de som planeras att förläggas i Oxelösund, producerar el även vid lägre vindhastigheter. Skriver Charlotte Unger Larson vd, Svensk Vindenergi.

Foto: FREDRIK SANDBERG / TT

Insändare2020-09-02 05:15
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till insändare ”Vindkraft lika illa som kol och olja!”.

Lars Blomqvist efterlyser i en insändare i SN 2020-08-28 ett helhetsgrepp för miljöpåverkan och leveranssäkerhet gällande byggnationen av vindkraft till havs i Oxelösund. Vi hoppas att vårt svar nedan reder ut frågetecknen.

Alla kraftslag har någon typ av påverkan på miljön, men vindkraft bedöms i sin helhet vara ett av de kraftslagen med minst negativ påverkan. Eftersom vindkraftverk utnyttjar energiinnehållet i vinden för kraftproduktionen blir det inga utsläpp till mark, luft eller vatten. Inte heller behöver bränsle utvinnas eller transporteras med tankbåtar, pipeline eller långtradare. Den sammanfattande forskningen visar även att vindkraften inte utgör något hot mot djur på artnivå. 

Att sällsynta jordartsmetaller förekommer i vindkraftverk är heller ingen hemlighet, vad som dock är viktigt att poängtera är att dessa utgör mindre än 0,1 % av resursanvändningen vid tillverkning av ett vindkraftverk. Därutöver kan de flesta delarna av ett verk återvinnas eller återanvändas. Blomqvists jämförelse med de negativa konsekvenserna av olja och kol ter sig därmed orimlig.

Den havsbaserade vindkraften är storskalig och bidrar med tillförlitlig elproduktion, eftersom vindförhållandena till havs är mycket goda. Moderna vindkraftverk, liksom de som planeras att förläggas i Oxelösund, producerar el även vid lägre vindhastigheter. Det är en säker investering för framtiden – sett till både ekonomi, leveranssäkerhet och miljö.