Vindkraften en opålitlig elproducent.

Insändarskribenten ställer frågan."Ska vi förstöra värdefull sörmländsk natur och sörmländskt landskap för att lösa energifrågorna på kontinenten?"

Insändarskribenten ställer frågan."Ska vi förstöra värdefull sörmländsk natur och sörmländskt landskap för att lösa energifrågorna på kontinenten?"

Foto: Roald, Berit/TT

Insändare2019-11-20 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik till debattartikeln "Ny vindkraft pressar Sörmlands elkostnad" publicerad 14/11

Ett antal vindkraftintressenter fick den 14/11 infört en debattartikel: ”Ny vindkraft pressar Sörmlands elkostnad”. Artikeln innehåller många uppgifter som måste kommenteras. Den svenska elkraftproduktionen är idag praktiskt taget fossilfri, så någon minskning av klimatutsläppen genom vindkraftutbyggnad kan knappast ske. Ska vi förstöra värdefull sörmländsk natur och sörmländskt landskap för att lösa energifrågorna på kontinenten?

De 54 miljoner ton växthusgaser som släpptes ut förra året kommer inte från elproduktionen utan från industrier och transporter mm. Sedan nämns att elpriset pressas med ca 7,5 öre/kWh. Vindkraften är en opålitlig elproducent som är helt beroende av hur mycket det blåser. Vi kommer säkert att ha låga elpriser när det blåser mycket men skyhöga priser under exempelvis en kall vindstilla högtrycksperiod i februari när all industriproduktion och uppvärmning kräver mycket el. Vill det sig riktigt illa kanske inte elen räcker till då utan man behöver släcka ner delar av Sverige. Att vi skulle få mer industrier med så osäkra förutsättningar är nog att våga tro för mycket. Bygget av vägar, upplagsplatser och fundament för vindkraft ger sysselsättning åt internationella bolag under en begränsad period. Man glömmer ofta att dessa byggnationer ger stora utsläpp av växthusgaser.

Att vindkraft skulle öka skatteintäkterna är mycket osäkert. Om elbilar och elektrifiering av industriprocesser ersätter bensin-, diesel- och koldrift försvinner ju stora skatteintäkter. Debattörerna förtiger att vi alla betalar ett elcertifikat på all el vi köper och att dessa medel sedan till stor del subventionerar vindkraft.