Långgrund – som man ställer frågan får man svar

Utsikt i riktning mot Oxelösund från kursgården på Arkö enligt visualisering över den planerade vindkraftparken Långgrund 1 och 2. OBS: Visualiseringen är beskuren från originalbilden.

Utsikt i riktning mot Oxelösund från kursgården på Arkö enligt visualisering över den planerade vindkraftparken Långgrund 1 och 2. OBS: Visualiseringen är beskuren från originalbilden.

Foto: Visualisering: Wind Sweden

Insändare2023-10-19 07:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svea vind har vid ett flertal tillfällen hänvisat till hur medborgarna i berörda kommuner ser på det ”kommunala vetot” när det gäller Långgrund och istället vill hänvisa frågan till mark- och miljödomstolen. Detta baserat på telefonintervjuer gjorda på uppdrag av Svea vind.

Man undrar hur många som förstått innebörden av vad de svarat – det vill säga att de folkvalda representanterna inte ska få besluta i frågan om vindkraft inom kommunen? Vill de svarande verkligen att någon annan ska pröva denna fråga? Den bakgrundsinformation som getts inför varje fråga har bidragit till att svaren blivit som de blivit. Vi har lite svårt att tro att tre av fyra medborgare i till exempel Trosa och Oxelösund vill att någon annan än de själva (via folkvalda) ska få bestämma i denna viktiga fråga. Hur många av de svarande visste egentligen vad mark- och miljödomstolen gör innan telefonintervjun? Man kan också undra varför Svea vind om och om igen hänvisar till denna opinionsundersökning. Svea vind har vid upprepade tillfällen lovat att kommunala veton ska gälla. Befarar man att kommunerna kommer att säga nej? Kommer inte Svea vind att respektera kommunernas beslut? Kommer de att verka för att kommunala veton upphävs?

Svea vind anser också att om Långgrund byggs att vi får ”en lokalmiljö som vi och många med oss menar kommer att förbli enastående vacker”. Att döma av opinionen är det svårt att se vilka som är ”många med oss” och hur många av dessa tror verkligen att vindkraftparken kommer att bli ”enastående vacker”? Smak och tycke är olika!