Vintercykla och bli en vinnare

Många bilresor är korta, de kan enkelt ersättas med cykling. Skriver Malin Hagerström och Marco Venegas, kommunalråd för Miljöpartiet de gröna i Nyköping.

Många bilresor är korta, de kan enkelt ersättas med cykling. Skriver Malin Hagerström och Marco Venegas, kommunalråd för Miljöpartiet de gröna i Nyköping.

Foto: Foto: Björn Åslund

Insändare2020-12-30 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Hösten var ovanligt varm. December ser inte ut på att bjuda på snö och vinter. Sannolikt finns här samband med klimatkrisen orsakad av koldioxidutsläppen.

Nyköpings kommun koldioxidbudget visar att vi måste minska utsläppen 16 procent om året för att klara Parisavtalets mål. Den visar att trafiken står för merparten av utsläppen i Nyköping. 

Vi drar slutsatsen att vi någorlunda enkelt kan börja trycka ned utsläppen, inte minst från bilarna. Vi vet att många bilresor är under 5 km, vilket är cykelavstånd. Så ditt första bidrag till mindre utsläpp kan vara cykel på de flesta korta resor. Sedan behövs mer förstås.

Men börja cykla på vintern? Funkar det? Ja, troligen alldeles utmärkt. För Nyköpings kommun sopsaltar de viktigaste cykelstråken och plogning av cykel- och gångvägar prioriteras.

Det milda vintervädret gör också utmaningen mindre. Egentligen finns väldigt lite anledning att parkera cykeln vintertid, utom de mest extrema vinterdagarna (som blir allt mer sällsynta).

Och många bilister är villiga att försöka. När kommunen annonserade projekt vintercyklist, så anmälde sig över 100 bilister som var intresserade av att testa. 14 av dessa valdes ut.

De flesta svenskar har anpassat sina liv under pandemin för att bromsa en kris och skona liv. Klimatkrisen är minst lika allvarlig, och här behövs både ny teknik och ändrade vanor, för att få bukt med utsläpp. 

Att välja cykeln ger dig många fördelar. Du mår bra. Du slipper bilköer. Du reser fossilfritt. Du är snabb i stan.