Visa telefonnummer från sjukvården inte helt enkelt

När vi ska ta beslut om ny telefoniupphandling på regionstyrelsen i juni finns frågan om visning av telefonnummer med i det framåtsyftande arbetet. Skriver  
Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande.

När vi ska ta beslut om ny telefoniupphandling på regionstyrelsen i juni finns frågan om visning av telefonnummer med i det framåtsyftande arbetet. Skriver Monica Johansson (S), regionstyrelsens ordförande.

Foto: Gorm Kallestad NTB scanpix / TT

Insändare2021-06-09 05:30
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Svar till Magnus Leivik (M) den 7/6.

Jag måste tyvärr konstatera att Magnus Leivik far med osanning när han skriver att Socialdemokraterna har röstat nej till att telefonnumret ska visas när hälso- och sjukvården ringer upp sina patienter. Det stämmer inte. 

I det motionssvar som Leivik troligen syftar på är Moderaternas förslag ”att Regionen synliggör utgående telefonnummer” tvärt om besvarat (Regionfullmäktige 27 april). I svaret skriver vi: När det gäller synliggörandet av telefonnummer är detta något som de flesta vårdcentraler redan har genomfört när så är möjligt. Det kan också nämnas att regiondrivna Vårdcentraler har sms-tjänst de använder ifall patienten inte svarar.

När vi ska ta beslut om ny telefoniupphandling på regionstyrelsen i juni finns frågan om visning av telefonnummer med i det framåtsyftande arbetet. Samtidigt är det viktigt att komma ihåg att frågan inte är lika enkel som Leivik vill göra gällande. Vi behöver fortsätta väga in olika aspekter kring hur vi kan förenkla möjligheten att presentera telefonnummer utifrån ett verksamhetsperspektiv, där patientsäkerhet och sekretess också i allra högsta grad spelar in.