"Visst har vi fina lokaler, men snart ingen personal"

"Har även arbetat i andra nordiska länder och visst har vi fina lokaler, men snart ingen personal", skriver insändarskribenten. På bilden Nyköpings lasarett.

"Har även arbetat i andra nordiska länder och visst har vi fina lokaler, men snart ingen personal", skriver insändarskribenten. På bilden Nyköpings lasarett.

Foto: Magnus Grimstedt

Insändare2022-09-08 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med anledning av dagens ledare. Som personal som arbetat över 40 år inom vården, både som sjukvårdsbiträde, sjuksköterska, specialistsjuksköterska och enhetschef så har jag sett försämringar inom den svenska vården. Har även arbetat i andra nordiska länder och visst har vi fina lokaler, men snart ingen personal.

Vi börjar ge upp! SD har skrivit en rapport om sjukvården som beskriver tydligt problematiken med den svenska hälso- och sjukvården och att den behöver reformeras. Vi står idag inför utmaningar och vi måste möta det vårdbehov som finns. Tyvärr gäller det problem som lyfts redan för 10 år sedan, som exempelvis vårdköerna, personalbristen, kompetensförsörjningen och arbetsmiljön. Det visar på direkt felaktiga åtgärder från regeringar och en ineffektiv användning av landets skattemedel. Även om det ytterst är regeringens ansvar, så vilar det såklart även på samtliga övriga partier som styrt i regioner.

Sverige är det land i norden som betalar mest för vården och får ut minst vårdkapacitet. De nordiska länderna drog i handbromsen och det behöver Sverige också göra. Vi kan inte fortsätta att lappa och laga i ett system som inte fungerar. Sveriges hälso- och sjukvård bedrivs dessutom i mångt och mycket av kortsiktiga projekt, vilket är fullständigt kontraproduktivt.

Sverige behöver en sammanhängande, kvalitativ, effektiv och jämlik vård över hela landet. Där det offentliga och privata arbetar unisont för att vara såväl attraktiva arbetsgivare samt möta det vårdbehov som finns. Med ett ökat nationellt ansvar och gemensamma mål kan vi lyckas.