Kinberg Batra gjorde rätt gällande SD

9 mars 2017 05:00

Politik Hur det än är med Sverigedemokraterna (SD) har ingen påstått att partiet blivit riksdagens tredje största genom röstfusk eller annan oegentlighet.

Det är alltså i all enkelhet så att 700 000 väljare i allmänna fria val i demokratisk ordning föredragit Sverigedemokraternas politiska budskap framför alla andras. Att de andra partierna i riksdagen politiskt bekämpar SD är bara naturligt, men det är någonting annat än att – som skett – ignorera och isolera partiet på sätt moderatledaren Anna Kinberg Batra själv medgivit.

Moderatledaren har meddelat att Moderaterna upplever den nuvarande bristen på sedvanligt samarbete med Sverigedemokraterna som oklokt och ett misslyckande.

Förändringen i synen på SD innebär inte att som en del påstår att Moderaterna ”krokar arm med nazisterna”. Detta utan att man kritiserar Socialdemokraterna för att de är beroende av ”kommunisterna”. Det handlar bara om normalt parlamentariskt arbete med respekt för de många väljare som ryms i SD.

Den förändring som Anna Kinberg Batra gjort sig till tolk för borde ha varit en självklarhet redan efter valet 2014.

Under de år som vi haft en rödgrön regering hade Alliansen vid flera tillfällen kunnat ge landet en bättre politik. I kommande valrörelse får de som kunnat besluta annorlunda stå till svars för sina ställningstaganden.

Det är ändå en förhoppning att det är tid för den oppositionspolitik som saknats. Bravo, Anna Kinberg Batra.

Jan Carle, fd kommunalråd

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!