Klimatet viktigaste valfrågan

18 januari 2018 20:05

Valfråga Vilken samhällsfråga och politisk fråga är viktigast för dig idag? DN lät Ipsos undersöka detta genom att digitala ­intervjuer. 44 procent angav sjukvården som viktigast, 33 procent skola och utbildning, 31 procent brottsligheten, 25 procent invandringen. Det är frågor vi känner igen från samhällsdebatten. DN/Ipsos frågade djupare inom olika områden, som exempelvis miljön. Då visar det sig att 50 procent tycker utsläpp/klimatförändringar är en viktig fråga. Alltså en fråga som ­väger ännu tyngre än de traditionella välfärdsfrågorna. 

Denna uppfattning bekräftas i SOM-institutets undersökning som presenterades 24 april. Förändringar i klimat och miljöförstöring toppar ­listan över frågor som svenskar är mycket oroliga över. Hela 61 procent angav de frågorna.

Detta kan tolkas som att som att minst halva befolkningen verkligen vill ha krafttag inom klimatpolitiken, och att ­klimatet kanske till och med ska stå högst på dagordningen inom politiken.

Utspel och skarpa förslag ­lyser med sin frånvaro från de flesta partier. Miljöpartiet gör dock en annan prioritering, vi tar klimatet och miljön på största allvar, med en klimatfärdplan med många skarpa förslag. Självklart har vi politik inom alla andra områden. Det räcker ju inte med ett klimat i balans, dock är det en förutsättning för vårt välfärdssamhälle.

Linus Lakso ordförande för MP Sörmland och riksdagskandidat  Anna Wåhlström ordförande för MP Sörmland och landstingskandidat  Björn Åslund klimatambassadör MP Sörmland

Så jobbar vi med nyheter
 Läs mer här!