Språkproblem riskerar patientsäkerheten – sjuksköterska stängs av från lasarettet

Återkommande språkproblem och felaktig behandling av flera patienter har tvingat Nyköpings lasarett att stänga av en sjuksköterska. Man kan helt enkelt inte garantera patientsäkerheten. Nu ligger ärendet hos IVO.

Foto:

Nyköping2018-03-10 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Kvinnan är utbildad sjuksköterska i ett annat land och genomförde en intensivutbildning på Karolinska institutet 2014.

2016 anställdes hon på Mälarsjukhuset innan hon fortsatte sin anställning på Nyköpings lasarett.

På avdelningen har hon, tillsammans med en undersköterska samt ytterligare en resurs, haft ansvar för 6-7 patienter.

Det är en lång lista över mer eller mindre allvarliga misstag som inträffat under anställningstiden i Nyköping och som nu skickats till Inspektionen för vård och omsorg (IVO), för vidare utredning.

Enligt IVO-anmälan har kvinnan vid flera tillfällen gett läkemedel till fel patient eller helt enkelt missat att utföra ordinationer. Hennes kollegor har även lyckats stoppa kvinnan från att blododla fel patient samt avstyra henne från att sätta en venportsnål i en pacemakerdosa.

Såväl sjuksköterskor som undersköterskor och läkare har enligt anmälan påtalat svårigheterna i kommunikationen med kvinnan, vilket inneburit missförstånd på nästan daglig basis.

I anmälan framkommer det att det finns en utbredd oro för patientsäkerheten på kliniken. 13 punkter tas upp i IVO-anmälan och det gäller både felaktiga behandlingar och bedömningar samt kommunikationssvårigheter med kollegor och patienter. Med anledning av problemen har en handlingsplan upprättats och kvinna har haft återkommandes tal med vårdenhetschefen.

Enligt anmälan är det samtidigt svårt att avgöra om bristerna beror på dålig språkkunskap eller kunskapsbrist och enligt bedömningen från sjukhusets sida är det inte frågan ”om något allvarligt kommer att hända en patient, utan när”.

Sjuksköterskan är för närvarande avstängd från sin anställning i 30 dagar med hänvisning till oro för patientsäkerheten.