En av de hetaste frågorna som dök upp under skoldebatten som arrangerades på Elektron nyligen var lärarlönerna, och specifikt glappet mellan olika kommuner.
Enligt kommunernas egna statistik är den genomsnittliga månadslönen för en behörig högstadielärare 2500 kronor högre i Södertälje, jämfört med Gnesta. Trosas medellöner är något högre än Gnestas, men glappet till Södertälje är ändå tydligt, särskilt för förskollärare.
I praktiken kan dock en lärare som har haft samma tjänst i flera år få ett ännu större lyft genom att söka ett jobb i en annan kommun, eftersom ingångslönerna höjs i takt med att lärarbristen förvärras.
Britten Pettersson, ordförande för Lärarförbundet i Trosa, menar att Trosa tidigare har legat ganska bra till i löneligan. På senare år har större kommuner som Södertälje dock drabbats hårt av brist på lärare och förskollärare, och höjt sina löner snabbare än de mindre grannkommunerna.
‒Det är klart att det är ett jättestort problem. Det är inte svårt att pendla från Trosa till Södertälje. Till Stockholm kan man också pendla, och då får man ännu högre lön, säger hon.
Just i Trosa har facket dock inte märkt någon lärarflykt, problemet handlar snarare om rekryteringen av nya lärare, enligt Britten Pettersson.
Tatjana Mineur, HR-chef på Gnesta kommun, påpekar att löneskillnader mellan olika orter inte är något unikt för läraryrket. Arbetsgivare har en delvis ny syn på arbetstid, och mer flexibilitet som gör det lättare att pendla kommer att jämna ut skillnaderna på lång sikt, tror hon.
‒Men att korrigera lönebilder på bara några år kostar enorma summor. Det är en balansgång också. Lägger vi för mycket på lönehöjningar så måste vi säga upp någon annan, då blir det en ökad arbetsbelastning i andra änden.
Alla siffror i den här artikeln syftar på 2017 års löneläge. Årets löneförhandlingar pågår, men är ännu inte färdiga.