Ansvariga hoppas på större genomslag för årets Forum

Kommunen vill slå ett slag för interkulturell dialog med årets Forumfestival. – Det är bra om det skapas möjligheter för alla att lära sig mer om detta, för att skapa bättre möten, säger Christina Johansson, som är ansvarig för eventet.

Forum 2017 ska belysa vad populism är, hur vi kan värna demokratin i ett föränderligt samhälle och hur vi samtidigt kan bygga för att vara inkluderande. Förra årets Forum var startskottet för evenemanget och då deltog bland annat debattörer som författaren Hanna Gadban och imamen Kielan Abd El Haqq.

Forum 2017 ska belysa vad populism är, hur vi kan värna demokratin i ett föränderligt samhälle och hur vi samtidigt kan bygga för att vara inkluderande. Förra årets Forum var startskottet för evenemanget och då deltog bland annat debattörer som författaren Hanna Gadban och imamen Kielan Abd El Haqq.

Foto:

Övrigt2017-08-01 21:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Snart är det dags för den andra upplagan av samtalsfestivalen Forum i Nyköping att dra igång.

Temat för årets event, som pågår mellan den sjunde och nionde september, är "Populism, demokrati och det inkluderande samhället". Till nyheterna för i år hör en extra scen och ett "kulturkrockkuddetält", där det kommer att visas kortfilmer i vilka personer med utländsk bakgrund berättar om missförstånd som de har varit med om i Sverige.

Enligt Christina Johansson, Forum 2017:s projektledare, kommer festivalen att ta avstamp i frågan om vardagsintegration.

– Om man ser till programmet kommer samtalen belysa vad populism är, hur vi kan värna demokratin i ett föränderligt samhälle och hur vi samtidigt kan bygga för att vara inkluderande. För hur är Sverige egentligen som land? Ja, vi är inte landet lagom, vi är ganska extrema, och vi vill göra det lättare för besökarna att möta situationer som är utanför deras komfortzoner, säger hon.

Forum 2017 har även i år moderatorn Navid Modiri vid spakarna och i år även Anna Lindman, känd från TV. Bland talarna märks den danska imamen Sherin Khankan, forskaren Bi Puranen och viralgranskaren Jack Werner. Enligt Christina Johansson varierar föreläsarnas arvoden mellan noll till 35 000 kronor. Från vissa håll har det riktats kritik mot Forum – både Moderaterna och Sverigedemokraterna har gett uttryck för att pengarna som investeras i eventet i stället borde komma välfärden till del, givet kommunens svårigheter med att leva upp till årets budgetmål.

Men Christina Johansson tror att Nyköpingsborna kan ta med sig viktiga lärdomar från eventet.

– En del av syftet med Forum är att stärka den interkulturella kompetensen inom Nyköpings kommun. Det är många personer med utländsk bakgrund som arbetar inom kommunen och fler blir det. Olika situationer där man också möter dem i sin yrkesutövning och då är det bra om det skapas möjligheter för alla att lära sig mer om detta, för att skapa bättre möten, situationer och utföranden, säger Christina Johansson och fortsätter:

– Tittar man exempelvis på lördagens program på stora scenen, så handlar det till stor del om samhällsbyggnad. Och eftersom Nyköping växer så att det knakar är det väsentligt att det sker på ett sådant sätt att alla känner sig inkluderade i staden.

Förra året hade kommunen som mål att Forum skulle bli en riksangelägenhet, men festivalen fick utöver visningen på SVT Forum inte mycket uppmärksamhet utanför Sörmland. Kommer ni lyckas bättre med det i år?

– Det är verkligen min förhoppning. Vi fick bra respons från de medverkande vid förra årets festival, och många har hört av sig sagt att de vill medverka i år, säger Christina Johansson.

Forum 2017

Samtalsfestivalen inleds den torsdagen sjunde september med ett besök av SR:s utrikeskorrespondenter Richard Myrenberg (Afrikareporter) och Alice Petrén (migrationsreporter).

Under fredagen kommer bland annat frågan om de traditionella mediernas framtid och de sociala mediernas effekt på tilliten i det demokratiska samhället diskuteras av Jack Werner, Viveca Hansson, Björn Löfdahl, med flera.

En av huvudpunkterna under lördagen är den danska imamen Sherin Khankans föredrag The Future of islam is a woman – Female imans as game changers.