Är det verkligen så, Urban Granström (S)?

Är det verkligen så, Urban Granström (S), som du påstod i Kommunfullmäktige 14/11, att EU:s regelverk hindrar Nyköpings kommun att handla av svenska bönder?

Övrigt2017-11-24 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Med den motiveringen avslog majoriteten C-motionen om tillägg till toppstyrdokumentet för upphandling. Ditt påstående kräver förklaring och förtydligande: Var står ­detta i EU-lagstiftningen och hur lyder skrivningen/skrivningarna?

Om EU hindrar är det allvarligt. För vi vill ju att djurhänsyn, låg antibiotikaanvändning och bönder och svensk livsmedelsproduktion som en viktig del i totalförsvaret skall fungera,­ eller hur? Rättvisa villkor för Sveriges bönder och svensk lagstiftning är därmed inte bara en fråga för bönderna själva utan för hela svenska folket. Sveriges självförsörjning av livsmedel är dessutom redan anmärkningsvärt låg, 50 eller 0 procent beroende på hur man räknar. Vid kris blir vårt förmåga till självförsörjning livsavgörande liksom också kriskontraktet mellan det allmänna och bönderna, som verkar saknas helt.

I dag anser jag att Sveriges småbönder är utsatta för flera ojämlikheter, men också att de delar problemen med utländska småbönder på en global marknad med dumpade priser.

Faran med antibiotikaresistens kan inte nog understrykas. Gris-MRSA finns redan hos människor i Danmark och Skåne med isolering som följd enligt SVT-program. Och enligt samma program undanhålls danska grisbönder från kontroll, eftersom enorma ekonomiska värden står på spel om toppavelsgrisarna visar sig vara resistenta. I så fall kan nämligen en dansk bondes 100-åriga avelsarbete genom generationer i ett slag bli värdelöst.

Danmark har dessutom så stor produktion av smågrisar att dessa måste utlokaliseras till t ex Polens ”grishotell”, berättades i samma SVT-program. Därmed kan vi börja ifrågasätta om ursprungsmärkning av kött fungerar.

Så, Urban Granström (S), vad i EU-lagstiftningen hindrar Nyköping från att köpa av svenska bönder i stället för utländska?

Gunilla Lysell

Svar direkt

Nyköpings kommun ställer idag så hårda krav som det överhuvudtaget är möjligt att göra till exempel gällande användande av antibiotikaanvändning men även djurtransporter. Upphandlingsmyndigheten ger oerhört tydlig hjälp till kommuner gällande vilka krav som kan ställas. Jag rekommenderar en läsning av myndighetens kriteriebibliotek där Nyköpings kommun exempelvis gällande kött redan idag använder de så kallade spjutspetskriterierna.

Kommunfullmäktige fattade härom veckan beslut om ny inköpspolicy. Den hanterar övergripande frågor gällande upphandling. Inte särskilda riktlinjer för enskilda upphandlingar. Den fria rörligheten inom EU sätter ramar hur sådana krav får formuleras. Det regleras i EU:s upphandlingsdirektiv och av den fria rörligheten i EU.

Men Nyköpings kommun ställer redan idag och kommer att fortsätta ställa så hårda krav som lagstiftningen medger.

Urban Granström (S), kommunstyrelsens ordförande, Nyköping