Arkivgömmor blir till pekbok

Sörmlands museum har precis gett ut en pekbok som berättar om enkla föremål med en historia. I tisdags presenterades den för barn och deras föräldrar vid familjecentralen i Brandkärr.

Ett par barnskor kan rymma en hel historia om ett liv för hundra år sedan. Linda Eklund berättar för barnen på familjecentralen i Brandkärr om en mäktig lampa och ett paraply som ägdes av en 89-årig dam på ett torp utanför Nyköping.

Ett par barnskor kan rymma en hel historia om ett liv för hundra år sedan. Linda Eklund berättar för barnen på familjecentralen i Brandkärr om en mäktig lampa och ett paraply som ägdes av en 89-årig dam på ett torp utanför Nyköping.

Foto:

Övrigt2017-09-05 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Skor. Väska. Klocka. Paraply. Orden och föremålen är enkla och vardagliga. Bilderna tydliga, som brukligt när det gäller en pekbok för de allra minsta barnen.

Men som en liten bonus bredvid varje föremål står mer information, som passar nyfikna vuxna eller kanske ett storasyskon som läser med barnet.

Linda Eklund från Sörmlands museum, som är redaktör för boken, samlar barnen på öppna förskolan och förskolorna Ekorren och Solgläntan som är på besök.

– Maud var kanske fyra år när hon hade de här fina, röda skorna. Är det någon av er som är fyra år, frågar hon.

Ett helt litet gäng barn säger att de också är fyra år och tittar på bilden med de dyrbara skinnskorna som Mauds ganska välbeställda föräldrar köpt på varuhuset Bendix i Stockholm för över 100 år sedan.

Linda Eklund berättar vidare om en träsked som gjordes till en flicka som snidaren var förälskad i. En stor resväska som var fylld med kärleksbrev när den lämnades över till museets samlingar.

På en bild syns en docka som flickan Margareta i mitten av 1900-talet döpte till det vackraste namn hon visste – Ragnar.

– Om man är mer nyfiken på föremålen så kan man titta längst bak i boken för att se föremålets inventarienummer. Med det kan man söka på museets hemsida för vidare historier. Mitt favoritföremål är nog just skorna, för man kan få reda på mycket om Mauds familj och hennes liv, säger Linda Eklund.

Mauds röda skor

Ny pekbok för små barn och vuxna.

Ges ut av Sörmlands museum.

Visar föremål ur museets arkiv och berättar om människorna bakom föremålen.

Med hjälp att föremålens inventarienummer kan nyfikna få reda på ännu mer om sakerna och personerna som lämnat in dem och om livet i Sörmland förr i tiden.