Replik Svar SD:s insändare ”Laglig graffitivägg försvårar polisarbete” (26/3). Kultur- och fritidsnämnden fattade den 21 mars bland annat beslut om att föreslå kommunstyrelsen ”att graffitiväggen ska vara kvar och att skötsel och underhåll ingår i den ordinarie verksamheten”.
Beslutet fattades utifrån den slutliga utvärderingen av försöksverksamheten med laglig graffiti på Nyköpings graffitivägg nere i hamnen. Inga större förändringar har skett sedan den förra utvärderingen gjordes 2015, MEN en förändring som är till det bättre är att klottret i Nyköping minskat de senaste två åren. Om det är på grund av graffitiväggen är svårt att säga men det finns heller inget som motsäger orsaken till den positiva utvecklingen. Sambandet mellan graffitivägg och klotterbrott är inte entydigt, det visar även undersökningar gjorda på nationell nivå. Att måla lagligt är mer attraktivt än att måla olagligt. Det finns mer att läsa kring detta i en rapport hos Brottsförebyggande rådet (Fri konstnärlig plattform eller sanktionerad brottskultur).
Nyköping har med sin lagliga graffitivägg fått mycket uppmärksamhet i medierna. Nyköping har också varit en slags förebild för andra kommuner, bland annat Stockholm, som också frångått sin nolltolerans gällande graffiti.
Graffiti som konstform är ännu inte riktigt accepterat, men en laglig, permanent graffitivägg är ett sätt att verka i positiv riktning. Graffiti är en del av den offentliga konsten eller ett kreativt rum för alla och en var att skapa. Vem som helst oavsett ålder, kön, etnicitet etcetera kan använda sig av detta kreativa rum. Utövarna av graffiti ser sig själva som konstnärer, att ha väggar som är lagliga och permanenta är för dem en självklarhet och ett sätt att få möta publiken både genom att visa sin konst och att tillsammans med andra skapa konst.
Carina Wallin (S) ordförande i kultur- och fritidsnämnden