Bevara Horsvik – ett omistligt natur- och kulturarv

Övrigt2017-10-12 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Allmänhetens tillgång till kustens strandmiljöer är stadigt minskande i landet. Sörmlandskusten utgör inget undantag; tvärtom har förändringen varit slående under senare decennier. Den statliga myndigheten Boverket (som bevakar frågan nationellt) har till exempel om Trosa kommun för flera år sedan kritiskt konstaterat skeendet, och ansett utvecklingen problematisk. Genom massmedia påminns vi fortlöpande på olika sätt, i stort och smått, om detta. Planerna på massexploatering av Käftudden (Trosa kommun) lär inte öka strändernas tillgänglighet där i framtiden, blockeringen av Hälgö-badet (Nyköpings kommun) i somras är bara några tecken som bekräftar helheten.

I denna kontext måste samhällets ansvar för att långsiktigt säkra omistliga platser lyftas fram. En typisk och unik sådan, aktuell genom försäljning av nuvarande ägare Studsvik AB, är det gamla kustbostället Horsvik i Nyköpings kommun. Fastigheten har enastående botaniska värden som resulterat i en av regeringen fastställd, och av EU bekräftad, Natura 2000-status. Området har av länsstyrelsen utpekats som ett av länets bäst bevarade naturbetesområden. Det är ett småskaligt, starkt kustpräglat odlingslandskap med små åkertegar, örtrika gräsmarker, blomrika hällar och små skogspartier. Platsens kulturmiljö saknar i sitt slag motstycke i länet, men åtnjuter för närvarande inget lagskydd mot oåterkallelig förändring av byggnadsbestånd, gistgård m.m. Horsvik kräver en genomtänkt, långsiktig och grannlaga skötsel. Betydande möjligheter torde finnas att tillhandahålla och utveckla aktiviteter i samklang med fastighetens värden. Sådana kan t ex vara att erbjuda ett geografiskt komplement till Nyköpings kommuns erkänt välskötta naturskoleverksamhet, och andra uppslag som kan komma en bred allmänhet till del.

Det är i år exakt 50 år sedan Nynäs egendom förvärvades av Landstinget Sörmland, i samarbete och samfinansiering, med det då nybildade Statens Na turvårdsverk. På det sättet kunde ett annat unikt område bevaras för eftervärlden, och allmänhetens intressen tillvaratas i den delen. En motsvarande räddningsinsats för den jämförelsevis mikroskopiska fastig­heten Horsvik borde givetvis vara möjlig för berörda offentliga företrädare att klara av.

Sammanfattningsvis uppmanar vi – medan tid är – Nyköpings kommun att tillsammans med länsstyrelsen i Södermanlands län göra gemensam sak, och inleda förhandlingar med Studsvik AB i avsikt att förvärva Horsvik.

Sörmlands Skärgårds Intresseförening (SSIF) gm ordförande Nils Kjellberg Föreningen Horsviks vänner gm ordförande Ingrid Carlgren