Björklund: Ta sömnen på större allvar

I en tid med stort fokus på hälsa är det anmärkningsvärt hur lite vi bryr oss, både socialt och politiskt, om sömnen och dess påverkan på vårt välmående.

Sömnen är otroligt viktig för vår hälsa. Många sover för lite. Det är en fråga som lyser med sin frånvaro i samhällsdebatten, trots att sömnen påverkar så mycket av den vakna tiden.

Sömnen är otroligt viktig för vår hälsa. Många sover för lite. Det är en fråga som lyser med sin frånvaro i samhällsdebatten, trots att sömnen påverkar så mycket av den vakna tiden.

Foto: TT Martina Holmberg /

Övrigt2018-03-14 20:55
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Välstånd och tillväxt har gett mänskligheten bättre förutsättningar till god hälsa än någonsin tidigare, och vi lär oss allt mer om vad vi behöver för att må bra. Kost är ett ständigt samtalsämne i allt från fikarummet till riksdagen när vi tipsar varandra om dieter och diskuterar sockerskatt. Vi pratar om rörelse och motion och kommuner bygger om städer för att främja en mer aktiv livsstil genom att exempelvis anlägga fler cykelbanor.

Men det finns ett ämne som är vi pratar om betydligt mindre, både i vardagen och på politisk nivå, trots att forskningen visar allt tydligare hur centralt även detta är för vår hälsa, nämligen sömn. De flesta av oss har känt av hur dåligt man kan må efter en period med dålig sömn, men exakt hur farligt det är med sömnbrist har vi inte riktigt erkänt. Sömnen har tyvärr knappast förbättrats i det moderna samhället. Det urbana livet stör ständigt med ljus- och ljudföroreningar dygnet runt och våra arbetsliv är strikt anpassat till tidig morgon.

Det finns fortfarande en massa märkliga uppfattningar om sömn. Det anses fint att kunna sova så lite som möjligt och att sova länge på morgonen ses som ett svagt karaktärsdrag.

Men faktum är att sömnen är otroligt viktig för vår hälsa, och att många sover för lite. Det är också en fråga som fullständigt saknas i samhällsdebatten, trots att politiken kan ha direkt påverkan.

Ett exempel är tonåringars skoltider. I tonåren förändras den biologiska klockan i kroppen och man får senare sovvanor, blir tröttare senare på kvällen och sover längre på morgonen. Detta är en biologisk förändring och har inget med dålig karaktär att göra. Samtidigt sker många viktiga förändringar i personlighet under denna tid, förändringar som är känsliga för sömnbrist. Psykiska sjukdomar som schizofreni utvecklas i tonåren och riskerar försämras av dålig REM-sömn. REM-sömnen kommer alltid i slutet av vår sömncykel, de sista fyra timmarna. Ändå envisas vi med att låta skolan för alla barn och unga börja omotiverat tidigt. Många behöver gå upp klockan 06 på morgonen för att hinna till skolan. Utan att det har något egenvärde har vi i samhället bestämt att alla tonåringar ska tvingas upp tidigt och förstöra sin sömn, trots att vi nu vet hur mycket detta kan påverka deras hjärnor negativt i en känslig fas. Argumentet att det ”bara är att gå och lägga sig i tid” är dåligt, hur många vuxna klarar av att gå och lägga sig klockan åtta på kvällen?

Det är riktigt illa att vi inte tar frågan om vikten av god sömn på större allvar. Inga politiker diskuterar i dag vikten av att utforma samhället så det tar större hänsyn till särskilt barn och ungas behov av god sömn. Få arbetsplatser har en öppen diskussion om vilka rutiner som passar olika anställda och hur dessa kan anpassas efter sömnbehov. Det borde det bli ändring på.

Hanna Marie Björklund