Frågan om resan till hockey-VM har tidigare utretts inom kommunen, men då kunde den inte beläggas. Men med de nya uppgifter som SN har berättat om kommer Nyköpings kommun att lämna över frågan till den speciella enheten för korruption hos Åklagarmyndigheten.
– Det sker i dag, säger Erik Carlgren.
– Med det som står i tidningen som grund har jag haft ett möte här på morgonen och beslutat att vi ska lämna över det här till åklagaren för korruption. Jag tycker att det som framkommer är av sådan dignitet att det tveklöst är så att någon måste titta på det här och granska det. Det ska vi inte själva utreda.
Kommundirektören betonar att allt som har med korruption och mutor att göra är allvarliga frågor.
– Där vill vi ha en praktik som innebär nolltolerans. Det är en självklarhet.
LÄS MER ► Kommunal chef bjöds med på hockeyresa
Den anställde chefen får däremot arbeta kvar på sin tjänst. Det var 2015 som bokningen gjordes till hockey-VM i Prag och där den anställdes namn fanns med. Och med hänvisning till att det ligger några år tillbaka i tiden ser Erik Carlgren ingen akut risk att något skulle ske i dag och personen får arbeta kvar. Däremot får chefen inskränkt delegationsrätt att teckna avtal och att attestera fakturor.
– På det viset ser vi att frågan kan löpa på i lugn och ro.
Erik Carlgren vill inte yttra sig om vad som har hänt i det enskilda fallet.
– Jag kan bara se att det finns motstridiga uppgifter och då får det där redas ut på något sätt.
I SN:s artikel finns personer som nekar till att de har varit med på resan, medan en annan person bekräftar deras närvaro som också bekräftas i bokningsdokumentet.
Frågor om mutor och korruption ska tas upp med jämna intervaller på arbetsplatsträffar i kommunen.
– Min erfarenhet säger mig ändå att det primära inte är utbildningsfrågan om det brister i sådana här sammanhang. Det är omdömet som brister i så fall.
SN:s granskning visade också hur den aktuella entreprenören har skrivit upp antalet timmar på fakturor som har skickats till kommunen och till andra kunder. Detta är en svårighet för kommuner och extra svårt i byggbranschen, enligt Erik Carlgren.
– Det är många som kommer och går vid olika tillfällen och det finns en risk att den som frestas att göra något som är fel gör det. Som kommun får man göra en rimlighetsbedömning för kostnad och antal timmar.