Bra med certifierad skog – men vi styr inte över den

Skogsstyrelsen har inget inflytande över certifieringen. Det är näringen själv som styr den, skriver företrädare för Skogsstyrelsen. FOTO: PEDERSEN, TERJE

Skogsstyrelsen har inget inflytande över certifieringen. Det är näringen själv som styr den, skriver företrädare för Skogsstyrelsen. FOTO: PEDERSEN, TERJE

Foto:

Övrigt2018-01-10 16:53
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Replik I en replik i Södermanlands Nyheter den 4 maj skriver företrädare för LRF och Mellanskog i Södermanland att vi skjuter över debatten om äganderätten och skog med höga naturvärden (nyckelbiotoper), på det certifieringssystem som branschen åtagit sig att följa.

Certifieringen innebär att de som är kopplade till den förbundit sig att inte köpa skog från nyckelbiotoper.

Vi är överens om att certifieringen är något bra som syftar till ett hållbart skogsbruk. Men Skogsstyrelsen har inget inflytande över certifieringen. Det är näringen själv som styr den och det är näringen själv som gjort kopplingen till nyckelbiotoper.

Regeringen har aviserat uppdraget till oss att göra en nationell inventering av nyckelbiotoper. När vi får uppdrag från regeringen så måste vi förstås följa det. Ska skog med höga naturvärden skyddas, är det bra om vi vet var den finns. Precis som LRF och Mellanskog skriver i sin replik, är vår inventering av nyckelbiotoper ett kunskapsunderlag och ingenting annat. Det är och kan aldrig vara ett förbud mot avverkning.

Samtidigt är vi medvetna om att det finns skogsägare som upplever att det kan få ­stora konsekvenser när man har skog på sina marker som ­klassas som betydelsefull för växter och djur, så ­kallade nyckelbiotoper, som då blir svårt att sälja. Regeringen har också avsatt extra medel de kommande tio åren för att ge möjlighet för fler att få ett formellt skydd och därmed en ekonomisk ersättning.

Skogen ska brukas. Skogsråvaran är en viktig hörnsten i en biobaserad ekonomi. Den enskilde markägaren har och ska givetvis ha sina egna mål med sitt skogsägande men ett hållbart skogsbruk bygger också på att hänsyn tas till naturvärden. Den hänsynen kan se ut på olika sätt. Vardagshänsyn vid alla skogliga åtgärder eller som större avsättningar där skogen lämnas orörd ­eller sköts så att naturvärdena ­bibehålls. Det är detta vi ­menar när vi säger att skogen ska skyddas.

Anna-Lena Lindström distriktschef Sörmland-Örebro, Skogsstyrelsen Jonas Löfstedt regionchef Mitt, Skogsstyrelsen