Hon går sista året på samhällsprogrammet på Tessinskolan. Hon är vegan sedan många år och har inte haft några problem med att få sådan mat i skolan. Men nu har kommunen sett över riktlinjerna som säger att det bara serveras ett vegetariskt alternativ utöver den vanliga skollunchen.
Veganism är inte en diet utan en etisk fråga
– Om man har gjort ett val av specialkost tycker jag att det ska respekteras, och det är ganska vanligt att vara vegan nu, säger Alva Lind som går andra året på musikestetiska programmet på Tessin.
Sofia Krantz och Alva Lind äter alltså inga animaliska produkter. Utöver att låta bli kött väljer de också bort smör, mjölk och ägg. De gör det av etiska skäl och av miljöskäl. De tycker inte att det är samma sak att kräva exempelvis LCHF-mat eller andra typer av dieter. Att vara vegan är något annat, säger de.
– Veganism är inte en diet utan en etisk fråga. Men den blir ofta felaktigt jämförd med andra typer av önskemål om specialkost, säger Sofia Krantz.
– Många ser veganismen som ett mode, något man tycker är coolt och inte seriöst, säger Alva Lind.
Visserligen finns det en del som bara testar för att det har blivit mer och mer populärt, men det är inte en anledning att klumpa ihop alla veganer som något oseriöst, tycker de.
Det har blivit alldeles för många önskekoster
På skolorna ska nu salladsborden kompletteras med baljväxter.
– Det finns redan i dag, men vi ska säkra upp det så att det blir ännu mer komplett, säger Camilla Larsson, måltidskonsulent i Nyköpings kommun.
– På så sätt finns det i alla fall en okej vegansk mat. Men vi kan aldrig tillgodose B12, för den vitaminen finns inte i vegansk kost utan bara i mat som kommer från djurriket.
På Tessinskolan har det ändå ordnat sig med vegankost för några av eleverna.
– Vi vill att de först har ett samtal med skolsköterskan för att vi vill veta att de vill äta vegankost varje dag och inte bara enstaka dagar. Jag har varit med och beslutat om vegankost för två elever, säger rektor Cecilia Karlström på Tessin.
En del av de vegetariska rätterna som serveras är även veganska.
Och det är något som Sofia Krantz tycker är bra.
– Ett tips är att göra den vegetariska maten helt vegansk lite oftare, säger hon.
Många önskemål om specialmat
Det har kommit in alltfler önskemål om specialkost från både föräldrar och elever. Men vad kan man egentligen kräva i skolan?Vegankost, sockerfritt eller kanske bara närodlad mat?
Det kommer in alltfler önskemål på vilken mat som ska serveras till skollunch från elever, men framför allt från föräldrar, berättar Camilla Larsson, måltidskonsulent i Nyköpings kommun. Det finns önskemål bland annat om att maten ska vara odlat på speciellt sätt, att den inte skulle inte ska innehålla socker och att den ska vara glutenfri.
– Det har blivit alldeles för många önskekoster, det blev ohanterbart och vi känner att vi inte kan leverera säker mat till dem som verkligen har behov av det.
De elever som av medicinska skäl behöver speciell mat får det. Men önskemålen är fler än så. Någon förälder önskade mat till sitt barn som var upphandlad på ett visst sätt enligt närodlingsprincipen.
– Vi följer det till viss del. Men vi satsar på att göra så bra mat som möjligt för alla. Det ska inte vara så att någon ska behöva ha någon särskilt odlad mat. Maten ska inte vara så dålig att det ska behövas specialmat, säger Camilla Larsson.