Har tagit del av förslag till ny detaljplan för Spelhagen 1:7, Västra Hamnen och blev förskräckt av överexploateringen av detta för Nyköping stad viktiga område. Ett ambitiöst gestaltningsprogram med många goda ambitioner kan inte dölja det faktum att höga hus är dåligt för stadsmiljön på många sätt. Det hjälper inte att gestaltningsprogrammet kallar dessa hus för ”profilhus” eller ”portvakt”. De tillför inte något positivt till Nyköping.
Föreslagna hus med 7, 11 och 16 våningar är helt främmande i den befintliga, relativt låga bebyggelsen kring hamnen. Inspirationen har hämtats från Buenos Aires, Malaga med flera städer, som dock spelar i en helt annan division än Nyköping. Planförslaget tar inte någon som helst hänsyn till den befintliga bebyggelsen trots att detta sägs i programmet.
Dålig miljö i markplanet. Höga hus skuggar omgivande mark. Därför blir lekplatser och andra samlingsplatser inte trevliga att nyttja. Höga hus drar även ner hårdare vindar till markplanet, vilket gör att det blir mindre trivsamt att vistas där.
Den höga exploateringsgraden gör att behovet av yta för parkmark, lekytor, kommunikation och parkering blir svårt att tillfredsställa. Som exempel är den föreslagna lösningen med parkeringsgarage med grönytor ovanpå mindre lyckad. För att kunna plantera träd krävs tunga jordmassor. Det betyder dyra bjälklagskonstruktioner. Resultatet i slutändan brukar bli enklare lösningar, vilket inte kan jämföras med en riktig parkmark.
500 nya bostäder plus företag medför också en omfattande trafik i och utanför området. Detta är negativt för både den nya och den befintliga bebyggelsen.
Ett argument för att bygga höga hus är att det redan finns sådana i närheten och att det därför är ”tillåtet”. Men så är ju inte fallet här. Tvärsom är omgivande bebyggelse låg. Enda undantaget är silon men den har sin plats som kulturhistoriskt minnesmärke.
I bland framförs också att höga hus innebär ett effektivt markutnyttjande med fler boende inom det exploaterade området. Detta är dock en vanlig missuppfattning. Den mest yteffektiva bebyggelsen ligger runt fem våningar höga hus med bibehållna kvalitetskrav på kompletterande markfunktioner.
Ett annat argument att bygga höga hus är att det ökar vinsten hos byggföretaget. Detta argument brukar dock aldrig framhållas i planförslagen. Varför denna höga exploatering?
Så frågan jag vill ställa är varför föreslås denna höga exploatering? Väntar med spänning på svaret.
Ove Barrén
pensionerad stadsbyggnadschef