Kan EU garantera rättsstaten? Nej, säger jag. EU är i en grundläggande mening summan av medlemsländernas vilja. Unionens högsta beslutande organ är medlemsländernas ledande regeringsföreträdare samlade i Europeiska rådet. För att vidta skarpa åtgärder mot regelbrytare krävs enhällighet.
Det sker inte även om regelbrotten är mycket allvarliga. De grövsta syndarna håller varandra om ryggen och lägger in sitt veto. De nationella intressena dominerar över de gemensamma åtaganden som medlemskapet i unionen medför. Synen på rättsstaten är en avgörande skiljelinje mellan unionens medlemmar.
Köpenhamnskriterierna anger tre grundläggande krav på en stat som söker medlemskap i EU:
1. Det politiska.
2. Det ekonomiska.
3. Det administrativa.
Kriterierna 2 och 3 är givna: fungerande marknadsekonomi och fungerande byråkrati. Det första däremot är knepigare när det kommer till vardagen och statens politiska ambitioner. Kriterium 1 kräver: ”Stabila institutioner som garanterar demokrati, rättssäkerhet, mänskliga rättigheter, samt respekt och skydd för minoriteter.”
Det är synen på medborgarrätt och statens skyldigheter gentemot medborgarna som är den dramatiska skiljelinjen: den offentliga sektorns korruption helt enkelt. De 27 medlemmarna i EU (Storbritannien räknas inte) grupperar sig i tre ”divisioner”. Transparency International är världens ledande granskare av korruption inom staters offentliga förvaltningar och ger varje år ut en lägesrapport.
Den minst korrupta gruppen består av Danmark, Finland, Sverige, Luxemburg, Nederländerna och Tyskland. Här ligger pluspoängen över 80 av 100 möjliga. Den mest korrupta gruppen består av Bulgarien, Ungern, Rumänien, Grekland, Kroatien, Slovakien, Italien. Här ligger pluspoängen på 50 och under. Mellan de två grupperna pendlar de övriga 14 länderna i stigande eller fallande skala. Det är viktigt att notera att den mest korrupta gruppen inte blivit bättre sett över åren.
I den mest korrupta gruppen är rättssystem och offentliga förvaltningar under all kritik. Rättsröta och myndigheters övergrepp är medborgarnas vardag. Medborgarnas tilltro till myndigheter är extremt låg.
Korruption är det viktigaste hindret för utveckling i samhället. Korruption
• fördjupar fattigdom
• undergräver demokratin och skyddet av mänskliga rättigheter
• skadar handel och hindrar investeringar
I Rumänien avskedades i juli månad Laura Kovesi, chefen för landets antikorruptionsbyrå. Hon sparkades av regeringen eftersom hon varit mycket framgångsrik och dragit över 1 000 korrumperade politiker och företagare inför domstol, och fått dem fällda. Men när hon gav sig på landets mäktigaste politiker Liviu Dragnea var klockan slagen. Regeringen lyfte bort henne och fick stöd av författningsdomstolen. De korrupta vann en avgörande seger. Mörkret faller över den rest av hederliga domstolar som finns kvar i landet.
I Bulgarien är rättsrötan ännu värre.
EU-kommissionen och Europeiska rådet står maktlösa med nuvarande regler.