Demokratiarbete med våra nyanlända elever

Övrigt2018-02-24 05:00
Det här är en insändare. Åsikterna i texten är skribentens egna.

Demokrati Efter en tids arbete kring vår demokrati, de olika partierna och valet 2018 är det dags för våra elever på Ibas/Nyköpings Högstadium att rösta på det parti som de vill ska ­företräda dem i kommun, landsting och riksdag. Det har varit en lång resa att förklara de olika partiernas ideologier och vad det innebär att rösta i ett demokratiskt samhälle.

Eleverna har varit mycket oroliga över att vi ska registrera dem och att någon ska få reda på vad de röstar på. Det har också tagit tid att förklara hur man röstar rent praktiskt med röstkort, valsedlar och ­registrering.

Återigen slås jag över hur viktigt det är att förklara vår demokrati och vad ett val innebär för medborgarna av medbestämmande och inflytande. En annan analys är vikten av att få med våra medborgare från andra länder i de val de får ­rösta i genom att utbilda och att kunna översätta partiernas ideologier på respektive ­modersmål.

Här krävs massiva insatser då vi annars riskerar att många medborgare från andra länder ställs utanför vår demokrati av till exempel rädsla att rösta ­eller att bli registrerad.

I dag lyckades vi, alla eleverna klarade av att rösta. De gick från okunskap och rädsla till klarhet och kunskap.

Hur ska vi lyckas involvera samtliga medborgare i den ­demokratiska processen i Sverige, 2018?

Annelie Danling Brash Förstelärare för nyanlända och lärande på Nyköpings Högstadium